Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa geeft huisartsenpraktijk boete van een ton

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De NZa legt een huisartsenpraktijk in Lelystad een boete van 100.000 euro op vanwege het veelvuldig in rekening brengen van onjuiste declaraties en gebreken in de administratieve verslaglegging.
1. geld.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt de NZa vandaag. 

ANW-diensten
De NZa is het onderzoek naar de praktijk begonnen na een tip van zorgverzekeraars. 

De huisartsenpraktijk declareerde veelvuldig de hogere tarieven voor avond-, nacht- en weekenddiensten, terwijl de huisarts was aangesloten bij een huisartsenpost. Deze ANW-tarieven mogen naar het oordeel van de NZa alleen in rekening worden gebracht door huisartsen die niet zijn aangesloten bij een huisartsenpost.

Zorgdeclaraties
Verder was de administratie niet op orde. Uit de administratie werd niet duidelijk of en zo ja, welke zorg was geleverd. En evenmin of deze zorg juist was gedeclareerd. Dit is zorgelijk omdat de burger niet alleen is gebaat bij goede zorg, maar ook bij het goed administreren en declareren van deze zorg. 

Huisartsenzorg
De NZa wijst erop dat onjuist declareren de betaalbaarheid van de huisartsenzorg schaadt. Daarnaast zorgen onjuist declarerende huisartsen voor oneerlijke concurrentie en brengen zij schade toe aan de reputatie van collega’s die wel goed declareren. Daarom pakt de NZa onjuist declarerende en slecht administrerende huisartsen aan.

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.