Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa haalt bakzeil na kritiek verpleeghuizen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de extra middelen die verpleeghuizen in 2007 zouden krijgen anders verdelen. Tientallen zorgorganisaties hebben boze brieven gestuurd over de verdelingssystematiek. “De beleidsregel is ondeugdelijke en onrechtvaardig”, zegt Cees van der Togt van de OsiraGroep in Amsterdam.
NZa haalt bakzeil na kritiek verpleeghuizen

Het vorige kabinet-Balkenende besloot een jaar geleden dat verpleeghuizen in 2007 63 miljoen euro extra zouden krijgen. Aanleiding voor het besluit was onderzoek van de NZa waaruit bleek dat verpleeghuizen jaarlijks structureel 440 miljoen extra zouden moeten krijgen.

NZa overstelpt door boze brieven

De beleidsregel die de NZa maakte om het geld te verdelen, stuitte echter op veel weerstand. De Zorgautoriteit werd overstelpt door tientallen boze brieven van zorgorganisaties. “Ondeugdelijk en onrechtvaardig”, oordeelt Cees van der Togt, lid raad van bestuur van de OsiraGroep in Amsterdam. “Gemengde zorgconcerns met veel verzorgingshuiscliënten krijgen helemaal geen geld meer voor hun verpleeghuispatiënten.”

Ingewikkelde verdelingsmethode van NZa

De NZa heeft een ingewikkelde rekenmethode ontwikkeld om het geld te verdelen. Daarbij worden er allerlei andere toeslagen die zorgorganisaties ontvangen voor bepaalde cliëntgroepen weer van het extra geld afgetrokken. Dit om te voorkomen dat zorgorganisaties voor sommige cliënten dubbel geld ontvangen. Het probleem van de NZa-verdelingsmethode zit hem in de aftrek van de extra toeslagen voor verzorgingshuispatiënten met een verpleeghuisindicatie. Zorgconcerns met zowel verzorgingshuizen als verpleeghuizen zijn daardoor de dupe. Er wordt zo veel geld afgetrokken omdat ze veel zware verzorgingshuispatiënten hebben, dat ze helemaal geen extra geld meer krijgen voor hun verpleeghuispatiënten.

NZa trekt beleidsregel in

Volgens AcitZ heeft de NZa de beleidsregel inmiddels ingetrokken en is er deze week overleg over een nieuwe verdeling. De NZa laat weten de klachten van zorginstellingen serieus te nemen. De organisatie gaat nog deze week alle instellingen een brief sturen.

Lang wachten

Van der Togt vindt dat zorgorganisaties wel erg lang op hun geld moeten wachten. “Er is een jaar over de verdeling gesproken en nu gaat regeling opnieuw naar de tekentafel. Ik vind dat weinig charmant.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Links

Extra geld naar verpleeghuizen met hogere zorgzwaarte

CTG: Budget verpleeghuizen is te laag

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.