Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa in de fout met schoningsprijzen

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft door foutieve berekeningen de budgetten van ziekenhuizen voor een hoger bedrag geschoond dan had gemoeten. De ziekenhuizen houden daardoor te weinig budget over en moeten bovendien hun onderhandelingen met verzekeraars over de dbc’s in het B-segment overdoen.
NZa in de fout met schoningsprijzen

De NZa geeft haar fouten in een e-mail van 17 januari ruiterlijk toe. “Bij de NZa zijn veel reacties binnen gekomen omtrent de voorlopige schoning van de ziekenhuisbudgetten. Uit deze reacties is gebleken dat er een aantal fouten in de voorlopige schoning zitten.” Zo is de casemix 2008, de afspiegeling van de hoeveelheid zorg die elk ziekenhuis levert, te hoog vastgesteld. Daarnaast zijn eerste polikliniekbezoeken en opnamen niet apart meegewogen per specialisme en bovendien ontbreekt het gehele specialisme gynaecologie in de schoning.

Onzorgvuldig

NZa-woordvoerder Annemiek van der Laan: “De tijdsdruk om met de schoningscijfers te komen, was enorm omdat ziekenhuizen die informatie nodig hebben bij hun onderhandelingen met de verzekeraars. Vorig najaar liepen we al vertraging op doordat we de gegevens te laat kregen. We hebben toen in zeer korte tijd alle berekeningen moeten maken en dat is niet zorgvuldig genoeg gebeurd. Wij hebben ervan geleerd dat het toch beter is om volgende keer wat langer te wachten met de schoningsprijzen.”

Fatsoenlijk

Half februari verwacht de NZa met nieuwe berekeningen te komen. Volgens Van der Laan is dat nog op tijd om ziekenhuizen fatsoenlijk de tijd te geven voor hun onderhandelingen. Schoningsprijzen zijn de prijzen die de NZa gebruikt om het vaste ziekenhuisbudget te schonen voor de dbc’s die uit het ziekenhuisbudget worden overgeheveld naar het vrij onderhandelbare B-segment. Dit segment is per 1 januari 2008 door het ministerie van VWS uitgebreid van tien naar twintig procent, als volgende stap naar meer marktwerking in de zorg. De ziekenhuisbudgetten hadden tot twintig procent moeten worden geschoond, maar dat werd veel meer.

Extra tijd en geld

Gevolg is dat er voor de ziekenhuizen nu te weinig budget overblijft en dat de prijzen van de vrije dbc’s te hoog zijn. Dat levert volgens de NVZ vereniging van ziekenhuizen problemen op. Woordvoerder Roland Kroes: “Dit kost de ziekenhuizen extra tijd en geld. De onderhandelingen met verzekeraars moeten opnieuw gaan plaatsvinden, want de prijzen waarop deze waren gebaseerd bleken niet te kloppen.” Overigens laat Kroes weten dat de levering van zorg door de ziekenhuizen niet in gevaar komt.

(Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Nza creëert eigen gelijk met cijfers’

‘NZa kan 1 miljard besparen’

Dbc-onderhandelingen stagneren

Links

NZa

Dbc onderhoud

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.