Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa krijgt zzp’s onder haar hoede

Het reguliere onderhoud van de zorgzwaartepakketten (zzp’s), de intramurale bekostigingssystematiek in de AWBZ, is overgedragen van het ministerie van VWS naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
NZa krijgt zzp's onder haar hoede

De ontwikkeling, implementatie en onderhoud van het zzp-systeem vallen niet meer onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS. Nu de implementatie voorbij is, zal de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het reguliere onderhoud op zich nemen.

Onderhoud

De NZa schrijft hierover: “Het onderhoud van de zorgzwaartebekostiging is een continu kwaliteitsproces waarin gewerkt wordt aan de verbetering van de zzp’s. Bijvoorbeeld het wijzigen van de samenstelling van cliëntengroepen of aanpassingen van de inhoud van een zorgzwaartepakket aan de beperkingen en behoeften van een specifieke doelgroep.” Het ministerie van VWS blijft verantwoordelijk als de systematiek zelf gewijzigd moet worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘VWS schrapt NHC voor lichtste zzp’s

Invoering zzp’s gedeeltelijk geslaagd

Rechter: CIZ mag indicatie niet puur op zzp baseren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Het aardige van de ZZP is nu net dat het grotendeels cliëntgebonden is. Een hogere ZZP betekent dus meer personele inzet, doorgaans ook van een hoger gekwalificeerd niveau. Een interessante gedachte is dan, dat bij een toenemend arbeidsmarktprobleem voor met name hoger gekwalificeerd zorgpersoneel, preventie juist loont in het ZZP-regime. Immers, de zorginstelling kan haar verantwoordelijkheid tegenover de cliënt waarmaken.

  2. Lees alle reacties
  3. De ZZP’s halen m.i.de angel uit preventie, en dat is jammer.Als bewoners nu bijv. hun heup breken of bijv. ernstige gedragsproblemen ontwikkelen, komen ze in een hogere ZZP. Er is dus minder financiele noodzaak voor preventie.
    Met 1 budget voor een totale groep bewoners, geeft preventie een directe beloning, namelijk minder uitgaven (bijv. minder gedragsproblemen, minder valincidenten etc.)voor de zorginstelling, bij eenzelfde budget.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.