Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa maakt wijzigingen langdurige zorg 2019 bekend

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft haar regelgeving voor de langdurige zorg 2019 gepubliceerd. Via een digitale informatiekaart kunnen zorgkantoren en zorgaanbieders in één overzicht de belangrijkste wijzigingen in de beleidsregels en tarieven bekijken.
NZa
Informatiekaart NZa

Dat maakt de NZa donderdag op haar website bekend. Op de informatiekaart meldt de organisatie ook de indieningstermijn voor de budgetronde 2019.

Zorginkoop

De herschikkingsronde is van 1 naar 15 november 2018 uitgesteld. ‘Hiermee hebben aanbieders en zorgkantoren meer tijd voor de zorginkoop 2019’, aldus de NZa. De verlenging geldt voor alle sectoren: de verpleging en verzorging, gehandicaptenzorg en langdurige ggz. De zorgautoriteit probeert de aanvragen versneld af te handelen, zodat zorgaanbieders voor 1 januari 2019 zeker zijn van hun budgethoogte.

Herijking

ActiZ meldt dat de regelgeving voor eerstelijnsverblijf in 2019 niet veranderd ten opzichte van het lopende jaar. Wel heeft de NZa een aantal zaken aangescherpt of verduidelijkt.

De tarieven voor het eerstelijnsverblijf staan voor 2019 ook vast. ActiZ geeft aan dat het tarief voor eerstelijnsverblijf niet overeenkomt met de inzet. ‘Met name als het gaat om de behandelcomponent zoals ook bleek uit het registratieonderzoek, welke eerder dit jaar is afgerond.’ De NZa vindt het onderzoek voor nu onvoldoende onderbouwd om de resultaten door te vertalen naar de tarieven van 2019. ‘De NZa neemt de signalen van ActiZ echter wel serieus en heeft besloten om zelf een registratieonderzoek uit te voeren.’ ActiZ blijft daarbij nauw betrokken, zodat dekkende tarieven voldoende behandeling mogelijk maken.

Regionale coördinatiefunctie

Momenteel is er ruimte voor financiering van de regionale coördinatiefunctie voor ELV via de max-maxtarieven. ‘Al langer geeft ActiZ aan dit geen goede bekostiging te vinden voor de coördinatiepunten’, aldus de brancheorganisatie. ActiZ pleit daarom voor een structurele bekostiging voor de regionale coördinatiefunctie.     .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.