Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa leest zorgkantoren de les

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgkantoren verzaken hun zorgplicht: 125 cliënten met een verstandelijke beperking krijgen geen passende zorg. De NZa heeft de zorgkantoren opgedragen om direct maatregelen te nemen.
megafoon.de les lezen.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Zorgkantoren weten onvoldoende wie op de wachtlijst voor langdurige zorg staan en hoe dringend zij zorg nodig hebben. Dat stelt de NZa op basis van eigen onderzoek.

125 wachtenden
Ook is niet altijd duidelijk of de situatie van wachtenden verantwoord is. Volgens de NZa is dringend actie nodig voor cliënten die wachten op langdurige zorg. MEE liet gisteravond in een uitzending van Nieuwsuur weten dat 125 mensen met een verstandelijke beperking op dit moment geen passende zorg krijgen. De NZa heeft de zorgkantoren gesommeerd direct actie te ondernemen tot alle mensen zijn geholpen. Daarnaast moeten de zorgkantoren hun verbeterplannen overleggen aan de NZa.

Zorgplicht
Een zorgkantoor heeft een zorgplicht naar zijn cliënten en is daarom verantwoordelijk voor het bieden van passende zorg. Cliënten hebben hier recht op, maar weten volgens de NZa vaak niet waarvoor zij bij het zorgkantoor terechtkunnen. Ook is onbekend dat zij ondersteuning kunnen krijgen van het zorgkantoor of een onafhankelijke cliëntondersteuner bij het vinden van passende zorg.

Uitbesteed
In de praktijk hebben zorgkantoren het bemiddelen van cliënten naar zorg in de meeste gevallen uitbesteed aan zorginstellingen. Die hebben de meeste contacten met de cliënten. Deze werkwijze brengt risico’s met zich mee, omdat cliënten buiten het zicht van hun zorgkantoor kunnen vallen en mogelijk geen tijdige en passende zorg krijgen. Zorgkantoren moeten een regierol vervullen en zicht hebben op mensen die wachten op zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.