Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa mag geen ziekenhuisprijzen openbaar maken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft terecht geweigerd informatie openbaar te maken over gedeclareerde zorgproducten per zorgaanbieder. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald in een uitspraak van 21 december.
hamer.rechter.istock.jpg
Foto: iStock

De Raad bevestigt hiermee in hoger beroep de uitspraak van de rechtbank Amsterdam die in oktober 2015 tot hetzelfde oordeel is gekomen. Tegen de uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Ziekenhuistarieven
Het hoger beroep was aangespannen door Open State Foundation omdat de NZa geen informatie over ziekenhuistarieven uit het landelijk dbc-informatiesysteem openbaar wilde maken. De NZa wees het verzoek om openbaarmaking af, omdat daardoor vertrouwelijke bedrijfsinformatie van zorgaanbieders openbaar zou worden. Volgens Open State ten onrechte: het zou niet om vertrouwelijke bedrijfsinformatie gaan, omdat uit de gegevens geen wetenswaardigheden over de afzet van zorgproducten kunnen worden afgeleid. Ook zou de gevraagde informatie niet meer concurrentiegevoelig zijn.

Uitspraak
Volgens de rechter is op basis van de gevraagde informatie in het dbc-informatiesysteem precies na te gaan welke zorgproducten een zorgaanbieder heeft gedeclareerd en om hoeveel zorgproducten het gaat. Uit deze gegevens kunnen onmiskenbaar wetenswaardigheden over de afzet van producten worden afgeleid. In het systeem is verder voor elke zorgaanbieder en voor elk zorgproduct het gedeclareerde bedrag, de prijs, vermeld. Naar het oordeel van de rechter moet ‘gelet op de samenhang van de prijs van een DBC-zorgproduct met de andere verzochte gegevens, ook de prijs als een bedrijfs- en fabricagegegeven worden aangemerkt’.

Publiek debat
Op dit moment wordt een publiek debat gevoerd over de transparantie van ziekenhuistarieven. Twee zorgverzekeraars en een ziekenhuisgroep hebben onlangs tarieven, overigens uitsluitend tot de hoogte van de maximale eigen bijdrage, openbaar gemaakt. Dit neemt naar het oordeel van de Raad niet weg dat het nog steeds gaat om bedrijfs- en fabricagegegevens die vertrouwelijk aan de NZa zijn verstrekt. 

Open State
Open State Foundation gaat door met de strijd om bekendmaking van tarieven. Deze week maakte de Consumentenbond meer dan 200.000 prijzen openbaar via een database die is ontwikkeld in samenwerking met Open State Foundation. Directeur Arjan El Fassed maant nu de politiek tot actie: ‘De uitspraak van de Raad van State maakt glashelder dat de wet inmiddels door de realiteit is ingehaald. Een selecte groep burgers, zorgverzekeraars en zorginstellingen regelen inzicht in kosten nu zelf. Maar voor echte fraudebestrijding, inzicht in kosten en doelmatigheid van de zorg moet de politiek in actie komen. De NZa beweegt geen millimeter naar transparantie. Daar moeten ze dus bij worden geholpen.’

Dossier Integrale Bekostiging
Specialisten en bestuurders moeten sinds 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.
Lees meer >>

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.