Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: Meer balans eerstelijn en verzekeraars

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft contractvormen gepresenteerd voor de eerstelijn. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen dit gebruiken bij de inkoop, of ze kunnen een nieuw inkoopmodel afspreken dat is geïnspireerd op bestaande modellen. Doel is om eerstelijns zorgaanbieders een sterkere positie te geven binnen het inkoopproces.
NZa: Meer balans eerstelijn en verzekeraars

Verzekerden moeten volgens de NZa bij het afsluiten van de polis weten welke aanbieder is gecontracteerd en welke niet. Daarom is het belangrijk dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders vlot en soepel afspraken met elkaar maken. Om die reden maakte de NZa eerder een handreiking voor goed contracteren, de zogenoemde Good Contracting Practices. Nu zijn die aangevuld met regels voor het contracteerproces. De nieuwe regels gaan per 1 januari 2016 in en moeten eraan bijdragen dat verzekeraar en aanbieder tijdig weten waar zij aan toe zijn. De NZa controleert of partijen zich aan de nieuwe regels houden.

Behoefte eerstelijn

De NZa ontvangt regelmatig klachten van eerstelijns zorgaanbieders die het contracteerproces onevenwichtig vinden verlopen. Zij geven aan er grote moeite mee te hebben dat ze met zorgverzekeraars weinig kunnen spreken over de kwaliteit die zij leveren, de plannen die ze hebben of de specifieke omstandigheden die op hen van toepassing zijn. Ze vinden dat er naar hun gevoel onvoldoende contact is en geen dialoog plaatsvindt met zorgverzekeraars. Ook geven zorgaanbieders aan dat ze zich als professional soms niet gewaardeerd voelen. Zij zouden graag met zorgverzekeraars in gesprek gaan over de inhoud van de contracten voordat deze aan hen worden voorgelegd. Daarnaast geven eerstelijnszorgaanbieders aan grote behoefte te hebben aan contracten die meer op maat zijn gesneden en dus rekening houden met de omstandigheden die van toepassing zijn op een individuele aanbieder.

Conceptversie

Vooralsnog gaat het om concepten (PDF). Aanbieders of verzekeraars die het niet eens zijn met de contracten kunnen reageren of aanvullingen geven. De NZa verwerkt dit in een definitief document, dat in september verschijnt. De NZa vraagt zich bijvoorbeeld af of de nieuwe contractvormen genoeg handvatten geven om de contractering beter te laten verlopen? Welke modellen of vormen zijn er nog meer mogelijk om beter in gesprek te komen met zorgverzekeraars? Past u momenteel contractvormen toe die (nog) niet zijn omschreven in dit document?

Onderzoeken naar contracten in de zorg

De NZa onderzocht eerder dit jaar of zorgverzekeraars met voldoende fysiotherapeuten, logopedisten en verloskundigen een contract sluiten. De onderzoeken laten zien dat alle inwoners van Nederland – ook in de dunbevolkte gebieden – binnen een redelijke termijn en een redelijke reistijd naar een zorgaanbieder kunnen gaan waar hun zorgverzekeraar een contract mee heeft. Eind 2015 publiceert de NZa de resultaten van een vergelijkbaar onderzoek, ditmaal voor de curatieve geestelijke gezondheidszorg.

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.