Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa moet huiswerk overdoen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het bedrag van de korting die minister Klink de medisch specialisten wil opleggen, klopt niet. De Nederlandse Zorgautoriteit moet nu op zeer korte termijn met nieuwe cijfers komen.
NZa moet huiswerk overdoen

Dat bepaalde de voorzieningenrechter vanochtend. De Orde van Medisch Specialisten had de rechtszaak tegen de minister aangespannen om de generieke korting van tafel te krijgen. Dat is niet gelukt, maar het argument dat Klink zich op verkeerde cijfers baseert, vond wel weerklank bij de rechter. De Orde heeft altijd gesteld dat Klink een verkeerd uurtarief hanteert voor behandelingen in het a-segment.

Verkeerde schatting

Ook de omzetstijgingen van medisch specialisten zouden niet conform de waarheid zijn. Deze zijn gebaseerd op cijfers van het College voor zorgverzekeringen en dat schat de omzetten meestal veel te hoog in, zo stellen de advocaten van de medisch specialisten.

Grote winst

Advocaat Jaap Sijmons, die vijf wetenschappelijke verenigingen van specialisten vertegenwoordigt, vindt de uitspraak van de voorzieningenrechter zeker niet negatief voor de specialisten. “Wij hadden uiteraard liever gehad dat de korting niet door zou gaan, maar onze principes zijn erkend.” Volgens Sijmons heeft de rechter oog gehad voor differentiatie van de bezuinigingsmaatregelen naar specialisme. Sommige, met name snijdende specialismen, hebben juist minder omzet gemaakt. De NZa moet nu de omzetten van alle specialismen gaan herberekenen. Sijmons: “Dit is de eerste stap naar herziening van de korting. Mijn verwachting is dat er daadwerkelijk een differentiatie naar specialisme komt, wat zelfs kan betekenen dat specialisten die erop achteruit zijn gegaan, niet worden gekort. Dat is grote winst.”

Acties?

Ordevoorzitter Willem van der Ham spreekt van ‘een zwarte dag’ voor de specialisten. Zijn woordvoerder zinspeelt op acties en wijst op een recente peiling waarbij vierduizend van de zevenduizend specialisten lieten weten tot actie bereid te zijn. “Dat er wat gaat gebeuren, is zeker. Welke acties dat zijn, bepalen de leden tijdens de eerstkomende ALV. Alles staat nog open.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Specialisten zinspelen op acties

Orde beticht Klink van rekenfouten

Klink mag bezuinigen op specialisten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

persverklaring Orde

Lees hier wat Willem van der Ham vandaag aan de pers vertelde

persverklaring Zorgverzekeraars Nederland

ZN is blij met de uitspraak

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.