Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: netwerk moet nieuwe apotheek toelaten

Redacteur Zorg+Welzijn
Het belang van de consument voor veilige medicatie is groter dan afbakening van de apothekersmarkt. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft het apothekersnetwerk Stichting OZIS Drechtsteden gedwongen een apotheek van buiten de regio toe te laten tot hun elektronische netwerk.
NZa: netwerk moet nieuwe apotheek toelaten

De stichting OZIS Drechtsteden had als voorwaarde voor toetreding tot het elektronische netwerk gesteld dat een apotheek in de regio gevestigd moet zijn. Dat is echter niet volgens de regels van de NZa. In zo’n elektronisch netwerk wisselen apothekers medicatiegegevens van hun patiënten uit om de medicatiebewaking te verbeteren.

Vreemde eend

Een apotheek van buiten de regio Drechtsteden diende een klacht in na weigering door OZIS. De stichting moest op last van een dwangsom de ‘vreemde eend’ op het netwerk toelaten. OZIS voldeed, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit, niet aan de Regeling voorwaarden elektronische netwerken van de NZa.

Concurrentie

Voor consumenten is het belangrijk dat hun apotheker is aangesloten op zo’n netwerk. De aangesloten apotheek kan het medicatiegebruik van consumenten beter bewaken. Er zit zeker een concurrentieaspect aan. Als een consument wil overstappen naar een andere apotheker, bijvoorbeeld omdat die betere zorg verleent, heeft dat voor de bewaking van de medicatie geen gevolgen als de organisatie bij het netwerk is aangesloten. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP)

Lees meer

Isala klinieken vernieuwt communicatienetwerk

Stadsapotheken Nederland start internetapotheek

Apotheken controleren nauwelijks op medicijngebruik

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.