Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa: Nieuwe bekostiging ontlast tweedelijns ggz

Mark van Dorresteijn
Een nieuw bekostigingssysteem en de inzet van de praktijkondersteuner ggz zullen zorgen voor ontlasting van de tweedelijns ggz. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan minister Schippers.
NZa: Nieuwe bekostiging ontlast tweedelijns ggz

De eerste opvang van psychische klachten is vaak bij de huisarts. Praktijken kunnen voor psychische screening en diagnostiek een praktijkondersteuner ggz inzetten. Omdat die betaald wordt uit een opslag op het abonnementstarief van de huisarts en omdat dit een tijdelijke ophoging betreft, zijn huisartsen terughoudend bij het aannemen van een praktijkondersteuner ggz. Huisartsen hebben zelf vaak geen tijd voor een uitgebreide diagnose en mensen komen zo al snel in de tweedelijns ggz terecht. Ggz-ondersteuners moeten daarom breder inzetbaar worden, vindt de NZa. Dat kan door de regeling voor praktijkondersteuner ggz definitief in te voeren en er vrije tarieven te laten gelden.

Eén bekostigingssysteem

Tweede probleem is volgens de NZa dat de zorg in de ggz nu vanuit verschillende systemen bekostigd wordt: vanuit de huisarts, de eerste- en de tweedelijns ggz. Voor ieder systeem gelden verschillende vergoedingen en eigen bijdrages. Op dit moment komen mensen met lichtere en niet-complexe psychische klachten relatief snel bij duurdere tweedelijns ggz terecht. Dit zorgt ervoor dat voor de behandeling van mensen met lichtere en niet-complexe psychische aandoeningen prijzen gerekend worden die bedoeld zijn voor de zware en complexe problematiek van de specialistische tweedelijns ggz. De NZa adviseert de minister om de financieringssystemen voor lichte problematiek te vervangen door een uniform systeem met heldere zorgprestaties en vrije prijzen. De dbc-prestaties en tarieven van de specialistische ggz zijn dan voortaan alleen nog van toepassing op de echt complexe problematiek.

Versterking basis ggz

De minister heeft de NZa om advies gevraagd omdat ze de eerstelijns ggz wil versterken. Aanleiding hiervoor is dat steeds meer mensen met lichtere psychische problemen in de specialistische ggz terechtkomen en na specialistische behandeling keren te weinig mensen terug naar de basiszorg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter) (Foto: ANP – Koen Suyk)

Advies NZa over eerstelijns ggz (PDF)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.