Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

NZa onderzoekt quotahandel specialistische zorg

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of een quotahandel voor medisch specialistische zorg mogelijk is. De quotahandel zou volgend jaar op gang moeten komen als ieder ziekenhuis is gebudgetteerd voor de honorariumomzet van de medisch specialistische zorg. Dit blijkt uit een rondvraag van de NZa onder de vertegenwoordigers van de betrokken partijen zoals ziekenhuizen en specialisten.
NZa onderzoekt quotahandel specialistische zorg

Het systeem lijkt op de handel in melkquota. Wie meer wil produceren, koopt quota bij. Ziekenhuizen die extra patiënten willen behandelen boven op hun specialistenbudget, moeten het quotum hiervoor bij andere ziekenhuizen zien te kopen. Dit kan bijvoorbeeld als een specialist overstapt van het ene naar het andere ziekenhuis. Op deze manier houden ziekenhuizen de ruimte om veranderingen in productie of capaciteit op te vangen.

Budgettering

Minister Klink van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat hij de honoraria van medisch specialisten vanaf 1 januari 2011 wil budgetteren omdat de uitgaven aan specialistische zorg uit de hand lopen. In 2008 is meer dan 512 miljoen euro uitgegeven dan begroot. In 2009 gaat het om overschrijdingen van naar schatting circa 700 miljoen. De budgettering van de specialisten moet daar een einde aan maken. De invoering is ingewikkeld, staat onder tijdsdruk en heeft allerlei neveneffecten. Zo signaleert de NZa dat de dynamiek van de markt kan verminderen. Met quotahandel kun je dit deels ondervangen.

Technische aspecten

Ziekenhuisvereniging NVZ laat desgevraagd weten nog geen standpunt over de quotahandel te hebben geformuleerd. Komende woensdag praten de partijen verder over de technische aspecten van het nieuwe budgetsysteem. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Chirurgen met bijna 50 procent gekort

‘Berekening tarieven NZa voortaan duidelijker’

Privé-klinieken bang voor inzakken groei

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

12 REACTIES

  1. En nu krijgen we Rutte.. Dan hoeft het niet meer want de meeste mensen zullen niet meer komen alleen de rijke bonuscultuuradepten zullen bijdragen. Zoals Rutte zegt: een dode patient is de goedkoopste en Darwin ziet over een paar jaar in NL het slimste land van de wereld door natuurlijke selectie, alleen de rijken en slimmen krijgen nog zorg van de hoogste bieder.

  2. Lees alle reacties
  3. Ja goed idee zeg. Lekker met quota gaan werken waar het gaat over zieke mensen die aan hun hart of aan kanker geopereerd moeten worden. Omdat het allemaal zo weinig mogelijk moet kosten. De NZa, die ambtenaren hebben geen idee, het is om te braken.

  4. Geachte heren van Wijck en Romme Mag ik voor u hopen dat wanneer u zich op een eerste hulp moet melden het quotum voor pennelikverwondingen en bureaustoelverklevingen in het betreffende ziekenhuis nog niet is opgemaakt. Gezien de toenemende omvang van de risicopopulatie wordt de kans hierop helaas steeds kleiner. U zult er dan waarschijnlijk ook geen moeite mee hebben als de locale quotummanager moet besluiten om het handelsproduct ‘kantoorslachtoffer’ aan een ziekenhuis in het buitenland te verkopen waar de epidemie in een minder ernstig stadium verkeert.

  5. Quoteren en quotahandel toestaan: zeker een zinvolle gedachte! Beetje ongelukkig dat vergelijking met (verkeerd gereguleerde) zuivelmarkt zich opdringt. Absoluut een optie om flexibiliteit te stimuleren en specialisatie op dat aanbod waar je goed in bent lonend te maken. Maar let op: geef de initiële quota niet gratis weg zoals bij de melkboeren is gebeurd. Dat was juist de bron van het probleem.

  6. Interessante gedachte van de NZa, en het zou een hinderlijke status quo kunnen doorbreken. Alle ziekenhuizen bieden nu nog liefst alle vormen van medisch-specialistische zorg aan. Dat is niet effectief, maar geen enkel ziekenhuis is bereid een deel van het totale zorgaanbod te schrappen, omdat dit derving van inkomsten betekent. Dat wordt anders als geld te verdienen valt aan het doorverkopen van die zorg. Op dat moment wordt die zorg een handelsproduct. Wie biedt?

  7. ik begin nu wel te twijfelen waar de letters Nza voor staan. ging ervanuit dat de z voor zorg stond, blijkt dus zuivel te zijn. quotahandel wat een bijzondere en ondoordachte manier van denken. eerst de specialist met dbc financiering een worst voor houden om hierdoor de wachtlijsten te doen afnemen zonder een limiet aan te geven mbt de opbrengsten. en nu ‘wegens succes’ alles weer terug te draaien en met een quota bewust weer wachtlijsten creëren. laat de nza alsjebelieft de (melk)tanden in een echte oplossing zetten…!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.