Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa pakt verkoopmacht zorgaanbieders aan

MAARSSEN - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de verkoopmacht van zorgaanbieders aanpakken. Dat om burgers te beschermen tegen zorgorganisaties die zo machtig zijn dat ze zelf eenzijdig hoge prijzen kunnen afdwingen.

Dat staat in een consultatiedocument waarin de NZa uiteenzet hoe ze ‘aanmerkelijke marktmacht’ wil voorkomen in de zorg.

NZa laat verzekeraars met rust

De NZa neemt als toezichthouder op de marktwerking het belang van consumenten als uitgangspunt. Daarom krijgt het aanpakken van de inkoopmacht van zorgaanbieders prioriteit boven de inkoopmacht van zorgverzekeraars. Verzekeraars kunnen juist een tegenwicht bieden aan machtige zorgorganisaties, stelt de marktmeester.

Uitsluiting concurrenten

Verder gaat de NZa zich richten op zorgaanbieders die andere concurrenten uitsluiten van toegang tot de markt omdat ze zo machtig zijn dat ze exclusieve afspraken kunnen afdwingen. Dat levert volgens de ‘marktwaakhond’ op de lange termijn meer op dan zorgorganisaties aanpakken die hun marktmacht uitbuiten door bijvoorbeeld een te hoge prijs te vragen. Uitbuiting is vaak het gevolg van een gebrekkige concurrentie. Door uitsluiting uit te bannen, wordt de kans op uitbuiting voorkomen, redeneert de NZa.

Visiedocument

De NZa nodigt alle belanghebbenden op te reageren op het consultatiedocument. De Zorgautoriteit neemt de reacties mee om beleidsregels op te stellen. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

– Spelen zonder scheids

– Toezicht met de wenkbrauwen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.