Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa presenteert nieuwe tarieven mondzorg

Mark van Dorresteijn
De prijzen voor mondzorg zijn gebaseerd op de tarieven uit 2011. Deze zijn met 4,5 procent geïndexeerd. In de orthodontie vindt de grootste verandering plaats, deze tarieven worden 16 procent verlaagd.
NZa presenteert nieuwe tarieven mondzorg

De verlaging maakt onderdeel uit van een korting uit 2011. De NZa stelde dat orthodontisten sommige taken aan hun assistenten uitbesteden en daardoor goedkoper kunnen werken. De tarieven moesten om die reden 32 procent omlaag. 16 procent in 2011 en de andere helft in 2012. Doordat er vrije prijzen kwamen, werd de korting uitgesteld tot 2013. De Vereniging van Orthodontisten is allesbehalve te spreken over het huidige besluit van de NZa. Volgens hen dreigt de prijs van sommige beugels nu onder de kostprijs te komen, waardoor deze niet meer aangeboden kunnen worden. ‘Te lage prijzen leiden tot verschraling van de zorg’, aldus de vereniging.

Prestaties uit 2011

Voor 2013 maakt de NZa uit praktische overwegingen voor het grootste deel gebruik van de prestaties uit 2011. Voor een aantal innovaties is wel de lijst uit 2012 gebruikt. De tarieven 2013 worden zogenaamde max-max tarieven. Daarbij kunnen tandartsen, orthodontisten, mondhygiënisten en tandprothetici met verzekeraars afspraken maken over een extra 10 procent vergoeding op het maximumtarief, bijvoorbeeld omdat ze een kwaliteitskeurmerk willen en daarvoor kosten moeten maken. De extra 10 procent betaalt de verzekeraar, mensen zonder tandartsverzekering hoeven niet extra te betalen.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.