Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: privacy ggz-patiënt goed gewaarborgd

De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) heeft samen met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) duidelijke afspraken gemaakt over het gebruik van privacygevoelige informatie. Dit protocol heeft als doel dat deze informatie niet onterecht wordt gebruikt of op onbedoelde plekken kan terechtkomen. Het protocol geldt voor twee situaties.

De eerste situatie is die van de diagnosebehandelingcombinaties (dbc’s). Hier werken psychotherapeuten sinds 1 januari mee. Op de factuur die de zorgaanbieder naar de zorgverzekeraar stuurt komt nu de naam van de ggz-patiënt en de diagnose te staan. Hierbij zou de privacy in het geding kunnen komen, maar volgens het onderzoek van de NZa verloopt alles naar behoren.

Gedragscode

Ook geldt het protocol voor de zorgverzekeraars. Per 5 februari van dit jaar is de gedragscode van verzekeraars verlopen, waardoor ze op dit moment geen medische patiëntgegevens mogen opvragen. Uit het onderzoek van de NZa blijkt dat ze dit ook niet doen.

Privacy

De privacy van ggz-patiënten is in beide gevallen dus goed gewaarborgd. Mochten er in de toekomst toch problemen ontstaan, dan kaart de NZa dit aan bij het CBP en bepalen de instanties gezamenlijk of ingrijpen nodig is. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

‘Privacy patiënten bij EPD onvoldoende gewaarborgd’

NZa stelt nieuwe DBC-tarieven 2008 vast

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.