Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa roept verpleegkundigen op mee te denken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Nederlandse Zorgautoriteit doet een oproep aan wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen in de wijk om mee te denken over het nieuwe bekostigingsmodel voor de wijkverpleging.
wijkverpleging istock.jpeg
Foto: fotolia

Deze week krijgen meer dan 9000 wijkverpleegkundigen een vragenlijst toegestuurd.

Cliëntkenmerken

De NZa onderzoekt samen met de Universiteit Maastricht welke cliëntkenmerken bepalend zijn voor hun behoefte aan wijkverpleegkundige zorg. Dit moet relevante cliëntkenmerken opleveren waarmee de inzet aan wijkverpleegkundige zorg kan worden voorspeld. 

Basisgroepen

De NZa denkt hierbij aan kenmerken over de gezondheid, het functioneren en de omgeving van de cliënt. Aan de hand van deze kenmerken zullen cliënten worden ingedeeld in groepen. Op basis van deze groepen ontwikkelt de NZa de nieuwe bekostiging wijkverpleging. Volgens de NZa  zal er ‘uiteraard ruimte zijn om de daadwerkelijke zorgverlening af te stemmen op de individuele behoeften van de cliënt.’

Zelfredzaamheid

In het nieuwe bekostigingsmodel zullen de zorgvraag en de zelfredzaamheid van de cliënt en het professioneel handelen van de wijkverpleegkundige voorop staan, zo stelt de NZa. ‘Het uitgangspunt is zorg met goede uitkomsten voor cliënten, tegen redelijke kosten.’ 

Dossier Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. De artikelen gaan over verpleging en verzorging bij cliënten thuis en huishoudelijke hulp op indicatie, vaak in combinatie met de zorghervorming.
Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Graag 1 bekostiging over de domeinen van alle wetten (WMO, JW, ZVW en WLZ) heen, 1 loket en eenvoud met vertrouwen creëren.
    Hoe dat achter de schermen wordt geregeld door de diverse partijen mag niet het probleem van de cliënt zijn, zoals nu het geval is.
    Ruim de verschotting van Van Rijn zsm op!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.