Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa tegen eigen bijdrage spoedeisende hulp

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert om geen eigen bijdrage in te voeren voor consumenten die ten onrechte een beroep doen op de spoedeisende hulp in ziekenhuizen. Dat schrijft de autoriteit vandaag in een advies over de bekostiging van acute hulp.
NZa tegen eigen bijdrage spoedeisende hulp

Het voorstel van minister Klink van VWS om een eigen bijdrage te vragen aan patiënten die zonder doorverwijzing van de huisarts een spoedeisendehulpafdeling bezoeken, is volgens de NZa een slecht idee.

Daarnaast adviseert de autoriteit de minister om voor alle acute zorg een enkel tarief te maken.

Huisartsen

De NZa stelt voor om het onderscheid in tarief tussen acute en niet-acute zorg te laten vervallen en tot één tarief te komen voor beschikbaarheid buiten de kantooruren. Alleen voor de beschikbaarheid van huisartsen tijdens de avond-, nacht- en weekenduren (ANW) moet een apart tarief komen. De hoogte van dit tarief zal afhankelijk zijn van de omvang van het aantal participerende huisartsen, het aantal ingeschreven patiënten en regionale omstandigheden.

Invoering tarieven

Deze wijziging in de bekostiging zal in fasen ingevoerd worden, als het aan de NZa ligt. In 2010 stelt de NZa beleidsregels en tarieven vast naar aanleiding van kostenonderzoek. In 2011 kan de nieuwe bekostiging worden ingevoerd voor huisartsen, in 2012 voor ziekenhuizen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

‘Eigen bijdrage is geen oplossing voor spoedzorg’

‘Klink wil bezuinigen met bijdrage eerste hulp’

Acute zorg onnodig duur

Klink: spoedeisende hulp is ondermaats

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden. Abonneer nu op zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.