Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa test nieuwe financiering ggz

Redacteur Zorgvisie
De NZa test samen met ggz-aanbieder, verzekeraars en ggz-cliënten een nieuwe financiering voor de geestelijke gezondheidszorg. Daarbij wordt het systeem van dbc’s vervangen door het zorgclustermodel.
Geld-hand-AdobeStock_450.jpg
Foto: AdobeStock

De nieuwe productstructuur zal worden ingezet in de ggz en de forensische zorg, heeft de NZa bekendgemaakt. Het zorgclustermodel is afkomstig uit Engeland en is vooral gericht op de zorgbehoefte en de zorgzwaarte van cliënten. In de huidige situatie moet een behandelaar voor het begin van de behandeling een diagnose stellen aan de hand van de DSM, maar volgens veel behandelaars sluiten die diagnoses niet altijd aan op de daadwerkelijke zorgvraag van een cliënt. Ook is het een probleem dat de zorgverzekeraar de geleverde zorg pas vergoedt als de behandeling helemaal klaar is en dat de behandelaars precies moeten aangeven hoeveel tijd ze aan de cliënt hebben besteed. Dat terwijl verzekeraars vaak geen zicht hebben of de behandeling goed is verlopen. ‘De systeemwereld van de bekostiging stelt steeds grotere eisen, dat zit de leefwereld in de weg’, zegt de NZa in een video over nieuwe bekostiging.

Test met nieuwe financiering
Daarom wordt nu het zorgclustermodel getest. Bij dit model brengt een behandelaar bij aanvang van de behandeling 18 leefgebieden van de cliënt in kaart. Daarbij wordt bijvoorbeeld gelet op hoe het mentaal, emotioneel en sociaal met hem gaat. De behandelaar houdt dit bij in een app. Daarin is ook te zien wat andere behandelaars hebben gekozen voor cliënten met eenzelfde zorgvraag. Na de behandeling vult de behandelaar opnieuw in de app in hoe de patiënt scoort op de verschillende leefgebieden. In plaats van één betaling als het dbc helemaal is gesloten, kan de behandelaar bij het zorgclustermodel tussentijds declareren, laat de NZa desgevraagd weten. Of dat periodiek wordt, bijvoorbeeld eens per maand, of tussentijds wordt nog onderzocht.

150 behandelaren testen financiering
De nieuwe financiering is de afgelopen tijd door 150 behandelaren getest in een pilot. Het is de bedoeling dat de dbc-structuur in 2020 wordt vervangen door het zorgclustermodel. Volgens de NZa zijn de eerste reacties positief: de link tussen diagnose en behandeling is duidelijker, er zijn verschillende tussentijdse evaluatiemomenten en de administratieve lasten moeten erdoor worden verlaagd.

Weerstand tegen financiering ggz
Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht bleek onlangs dat de meeste psychologen en psychiaters ontevreden zijn over de financiering op basis van dbc’s, die zo’n tien jaar geleden is ingevoerd. Ze hebben er een ‘passieve weerstand tegen’, wat betekent dat ze zich er niet tegen verzetten, maar er ook geen voorstander van zijn.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.  Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.