Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: Thuiszorg mag geen verblijfszorg leveren

Een volledig zorgpakket aan huis blijft onbereikbaar voor klanten van thuiszorgorganisaties, als het aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ligt. Staatssecretaris Bussemaker was van plan dit per 2009 te veranderen.

Bussemaker wil de regeling ‘volledig pakket thuis’ per 2009 toegankelijk maken voor thuiszorgorganisaties. Deze regeling is bedoeld voor mensen die volgens het Centrum Indicatiestelling Zorg verblijf in een instelling nodig hebben, maar thuis willen blijven wonen. Alleen verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen klanten zo’n volledig pakket thuis bieden, thuiszorgorganisaties niet. De NZa adviseert VWS om deze beperking in 2009 te behouden. Het zou volgens haar een ‘ingrijpende stelselwijziging’ zijn als de thuiszorg een volledige pakket thuis mag leveren. “Wij zijn niet tegen het scheiden van wonen en zorg, maar er zijn nog te veel juridische en financiële verschillen tussen intramurale en extramurale zorg”, zegt woordvoerster Juliëtte Oolders.

Flexibiliteit

Zo gelden voor verblijfinstellingen bouwregels en een winstverbod, en kent de thuiszorg marktwerking. In haar uitvoeringstoets concludeert de NZa dat uitbreiding van het pakket naar de thuiszorg aanpassingen zou vereisen van zowel de AWBZ als de Wet toelating zorginstellingen. Dat ziet ze op zo’n korte termijn niet gebeuren. Bovendien zou het bovenop de invoering van zorgzwaartebekostiging komen in 2009, die ook al “een zwaar beroep op flexibiliteit van zorginstellingen” doet.

Scheiden wonen en zorg

Actiz, brancheorganisatie voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, is ongelukkig met het NZa-advies. “Dit frustreert het scheiden van wonen en zorg”, zegt woordvoerster Marleen Scheurkogel. “Je kunt de invoering van het volledig pakket thuis niet uitstellen, juist omdat met de zorgzwaartebekostiging de indicatiestelling al is veranderd. Mensen krijgen eerder een indicatie voor verblijf. Dan moeten ze dus ook kunnen kiezen voor een volledig pakket thuis.” De huidige regeling werkt niet, zegt zij. Uit een peiling onder Actiz-leden blijkt dat slechts zeven van de tweehonderd respondenten er gebruik van maken. Scheurkogel: “Het is een teken aan de wand dat de wet- en regelgeving zo ingewikkeld is, dat het niet mogelijk is om een wens uit te voeren van cliënten, het veld en VWS.”

VWS moet nog reageren op het NZa-advies. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Zzp’s doorkruisen extramuralisering

VWS-beleid jaagt oudere verpleeghuis in

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.