Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

NZa tikt zorgverzekeraars op de vingers

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of het vijf zorgverzekeraars een boete zal opleggen. De betreffende verzekeraars hebben fouten gemaakt bij het berekenen van hun jaarcijfers. De zorgautoriteit had al eerder gewaarschuwd hier tegen op te zullen treden.
NZa tikt zorgverzekeraars op de vingers
Foto: NZa

De NZa controleert ieder jaar of verzekeraars fouten maken in het opstellen van hun jaarcijfers. Net zoals in 2010 blijken er ook in 2011 hierbij fouten gemaakt te zijn. Het gaat vooral om administratieve rubriceringsfouten voor een totaalbedrag van 490 miljoen euro. Dit is 1,3 procent van de totale kosten van de zorgverzekeringswet.

Verkeerd rubriceren
Een veel voorkomende fout is dat verzekeraars “oude” diagnosebehandelingcombinaties (DBC’s) als “nieuwe” DBC’s in hun jaarrekening opnemen. ‘Deze fout ontstaat uit onzorgvuldigheid en niet als manier om er beter van te worden’, zegt NZa-woordvoerder Natasja Wijnbeek. ‘Het verkeerd rubriceren kan verzekeraars net zo goed geld

8
13

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.