Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa treedt op tegen bijbetalingen in AWBZ

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft drie zorginstellingen berispt omdat ze bewoners lieten betalen voor gordijnen, brood en toiletpapier. Veel meldingen over onterechte bijbetalingen in de AWBZ berusten volgens de NZa echter op misverstanden.
NZa treedt op tegen bijbetalingen in AWBZ

Afgelopen voorjaar ontstond er politieke ophef over zorginstellingen die bewoners laten betalen voor zaken die gewoon tot het verzekerde AWBZ-pakket behoren. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS gaf de NZa opdracht te handhaven en zo nodig te straffen.

Meldpunt onterechte bijbetalingen AWBZ

De NZa ontving veertig meldingen over onterechte bijbetalingen op haar meldpunt en via de politiek. Bij drie zorgorganisaties constateerde de NZa een overtreding. Bij verpleeghuis De Hartkamp in Raalte, onderdeel van de Stichting Carinova Woongroep, moesten cliënten zelf gordijnen aanschaffen. Dit hoort echter bij de standaardinrichting van de kamer van de zorginstelling. Bij verzorgingshuis De Hooghe Clock in Den Bosch, onderdeel van Stichting Vivent, moest een aantal bewoners zelf voor toiletpapier zorgen. Zorgcentrum Oudergaard in Kortenhoef, onderdeel van Stichting Inovum, liet bewoners in sommige gevallen betalen voor de broodmaaltijden. De NZa heeft de drie organisaties opgedragen te stoppen met deze overtredingen en de bewoners te compenseren.

NZa: veel misverstanden

Bij de resterende 37 meldingen is er volgens de NZa geen sprake van overtredingen, maar van misverstanden. Zo zijn er bijvoorbeeld meldingen onderzocht over het bijbetalen voor desserts. Uit het onderzoek bleek dat deze bewoners maandelijks een volledig toereikend budget op hun rekening gestort krijgen, waaruit ze naar eigen wens desserts van het huis of in de winkel kunnen kopen.

CVZ-brochure ‘Daar hebt u recht op in de AWBZ’

Bewoners van AWBZ-instellingen hebben recht op een aantal producten en diensten, zoals de schoonmaak van hun kamer, algemene lichamelijke verzorging en voeding. Voor aanvullende diensten moeten zij bijbetalen. Extra’s zijn onder meer het bezoek aan de kapper en het abonnement op kabeltelevisie. Wat wel en niet in het pakket valt, is te lezen in de brochure ‘Daar hebt u recht op in de AWBZ’ van het CVZ. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Zorg mag extra rekenen voor service

Onduidelijkheid over bijbetalingen in de zorg

Kamer heeft genoeg van onterechte bijbetalingen AWBZ-zorg

ZN treedt op tegen onterechte bijbetalingen AWBZ-zorg

2 REACTIES

  1. dat vind jij, waar moet het heen nu bewoners van zorg instellingen moeten gaan betalen om een keer uit wandelen te gaan of een keertje extra gedouched. Schande zoals de overheid omgaat met de generatie die nederland gemakkt heeft tot wat het was, want waar we nu zijn heeft deze generatie geen schuld aan.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.