Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: ‘Verzekeraars moeten beter concurreren’

Zorgverzekeraars moeten beter met elkaar concurreren en strenger selecteren met welk ziekenhuis en met welke specialist ze contracten afsluiten. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) schrijft dat in een rapport dat zij dinsdag heeft gepresenteerd.

De NZa vindt ook dat burgers beter moeten kunnen zien wat de verschillen zijn in de pakketten die de ziektekostenverzekeraars bieden. Nu lijken die te veel op elkaar. Verzekeraars moeten patiënten gaan sturen in hun keuze van zorginstelling.

Onderzoek

Uit de polissen blijkt volgens de NZa dat verzekeraars nog met vrijwel alle zorginstellingen contracten hebben. Het was de bedoeling dat ze in het nieuwe zorgstelsel alleen met de betere, niet al te dure instellingen overeenkomsten zouden sluiten.

Vergoeden

De verzekeraars vergoeden ook bijna alle behandelingen, zelfs als die worden uitgevoerd in instellingen waarmee verzekeraars geen contract hebben omdat die niet goed genoeg zouden zijn. In zo’n geval krijgt de patiënt toch nog minstens 80 procent van de kosten vergoed.

Voorkeur

De NZa wil dat verzekeraars voorkeuren gaan uitspreken voor zorginstellingen. Verzekeraars doen dat tot nu toe bijna niet, omdat ze bang zijn klanten te verliezen. De verzekeraars die in het afgelopen anderhalf jaar ziekenhuizen níet hadden gecontracteerd, besloten dat na negatieve publiciteit alsnog te doen.

Tekort

Ook is er een tekort aan bepaalde medisch specialisten, zoals neurologen, orthopeden en oogheelkundigen, waardoor er voor verzekeraars niets te kiezen valt. Bovendien weten verzekeraars vaak helemaal niet hoe goed ziekenhuizen of verpleeghuizen eigenlijk zijn.

Keuze

Uit onderzoek van de (NZa) blijkt dat verzekeraars nu geen rol spelen als patiënten kiezen voor een medisch specialist. Ze volgen meestal het advies van hun huisarts of ze gaan naar een ziekenhuis in de buurt. Als verzekeraars wel selectief contracten afsluiten, weten klanten nog altijd niet voor welke polissen ze moeten kiezen, aldus de NZa. (ZorgVisie – WvdE)

Lees ook:

Besparing door concurrentie ziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.