Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa vraagt duidelijkheid over kapitaallasten care

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert het ministerie van VWS om voor 1 mei duidelijkheid te geven over de vergoeding van kapitaallasten in de care. De NZa heeft twee maanden nodig om de noodzakelijk beleidsregels te maken voor de invoering van integrale zzp-tarieven per 2011.
NZa vraagt duidelijkheid over kapitaallasten care

Dat staat in het NZa-advies Naar integrale zzp-tarieven in 2011. Het ministerie moet nog besluiten over de vergoeding van rente en de kosten van bouwgrond, interim-huisvesting en inventaris.

Badkuipproblematiek

De NZa adviseert de rente over werkkapitaal en inventarissen op te nemen in de prijzen voor zzp’s. Voor de rentelast door zogeheten badkuipproblematiek adviseert de NZa extra financiering. Dat probleem doet zich voor bij nieuwbouw als de rentelast de eerste jaren hoger is dan de vergoeding van de overheid. Volgens ingewijden vindt het ministerie echter dat zorginstellingen de badkuipproblematiek zelf moeten oplossen. De hogere rentelasten bij aanvang vallen over de hele periode van afschrijven weg tegen lagere lasten aan het einde van de rit. Na een omslagpunt krijgen zorginstellingen de laatste jaren juist een hogere vergoeding dan de normatieve vergoeding. Het ministerie redeneert dat de hogere kosten in het begin tot de normale bedrijfsrisico’s behoren.

Geen vergoeding interim-huisvesting

Voor interim-huisvesting adviseert de NZa geen aparte vergoeding. In plaats daarvan zouden zorginstellingen extra geld moeten krijgen voor een lagere bezettingsgraad tijdens renovatie en nieuwbouw. Deze oplossing stimuleert zorgorganisaties te zoeken naar andere oplossingen dan relatief dure interim-huisvesting.

Gegarandeerde vergoeding boekwaardeprobleem

Een heikel punt vormt nog het boekwaardeprobleem dat is ontstaan door de afschaffing van het oude bouwregime. De NZa brengt de omvang daarvan momenteel in kaart. De resultaten zullen in april bekend worden. De NZa adviseert het boekwaardeprobleem per instelling vast te stellen en voor dat bedrag een gegarandeerde vergoeding te bieden. Het NZa-voorstel levert de overheid waarschijnlijk een rekening op van honderden miljoenen euro’s of nog meer. Ofschoon de NZa adviseert de uitbetaling uit te smeren over een langere periode, is het de vraag of deze extra uitgaven bij de rekenmeester van het ministerie van Financiën tot veel enthousiasme zullen leiden, gezien de opgave om twintig procent te bezuinigen op de begroting van VWS. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Lees ook:

NZa brengt boekwaarde care in kaart

Kapitaallasten stiijgen door integrale tarievenNZa

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.