Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NZa werkt aan terugkeer maximumtarieven in de mondzorg

De Nederlandse Zorgautoriteit werkt hard om het experiment met vrije prijzen in de mondzorg te beëindigen en vanaf volgend jaar weer met vaste prijzen te werken. Dat laat de autoriteit weten op haar website.
NZa werkt aan terugkeer maximumtarieven in de mondzorg

Eind juni heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om het experiment met vrije prijzen in de mondzorg te stoppen. Inmiddels heeft de minister de NZa een aanwijzing gegeven om vanaf 1 januari 2013 weer gereguleerde tarieven in te voeren.

Nieuwe tarieven

De NZa bekijkt de komende tijd hoe zij tot nieuwe maximumtarieven kan komen en welke prestaties er vanaf 1 januari 2013 gelden. Dat doet zij samen met mondzorgkoepels, verzekeraars en consumentenorganisaties. Daarnaast blijft ze tot het einde van 2012 de ontwikkelingen op de mondzorgmarkt monitoren.

Onderhandelen

Tot 1 januari 2013 blijven vrije tarieven gelden. Ook de regels blijven tot die tijd ongewijzigd. Dat betekent dat tandartsen, orthodontisten, tandprothetici en mondhygiënisten zelf hun prijzen mogen bepalen. ‘Wel moeten zij in de wachtkamer en op de website een prijslijst hebben hangen en een offerte geven bij behandelingen van boven de 150 euro’, schrijft de NZa. ‘U kunt nog steeds onderhandelen over de prijs met uw aanbieder.’

Dwangsom

De NZa schrijft ook toe te zullen zien op naleving van bovengenoemde regels. ‘Zo is uit een steekproef dit voorjaar gebleken dat een aantal aanbieders geen prijslijst op hun website hebben staan en zich daarmee niet aan de transparantieregels houden. Twee mondzorgaanbieders hebben ook na waarschuwing nog geen prijslijst op hun website. Zij hebben hiervoor een last onder dwangsom opgelegd gekregen.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Koen Suyk)

Lees meer:

‘VVD maakte tactische fout in mondzorgdebat’

ZN opteert voor bestuurlijk akkoord mondzorg

VGZ weigert maximale tarieven mondzorg toe te passen

NZa: fraudecontrole in mondzorg moet beter

4 REACTIES

  1. Geachte P.A. Tient . U zegt het zelf al : de ZOGENAAMDE vrije markt. Opta en nza zijn overheidsinstellingen die NIET voor de burger , maar voor de regering acteren.We worden nu ook uitgekleed door de regering , die dat kostenbeheersing noemt en dat is natuurlijk.Overigens zie ik gaarne uw bewijs van oplichting tegemoet. Tandartsen, als criminele organisatie kunnen nu weer niet te controleren minimum kwaliteit leveren tegen de maximum nza-tarieven. Gefeliciteerd P.A. Tient en Nederland. Groeten van KAFKA

  2. Lees alle reacties
  3. Dit soort operaties zijn simpelweg strategieën om te kunnen komen tot kostenbeheersing. Zo niet linksom (vrijgeven tarieven is mislukt), dan rechtsom (dan bepalen wij het voor u). En ik herhaal het nog maar eens, met de diabolische holle toverspreuk “kwaliteit, transparantie en keuzevrijheid” bedwelmt men de burger en hun vertegenwoordigers om het gewenste rekenkundige resultaat te bereiken.

  4. Wat we in Nederland, en elders zien, is dat een zogenaamde vrije markt vrijwel altijd leidt tot veel te hoge tarieven voor consumenten. Zonder ingrijpen van instanties als OPTA en NZA zouden we volledig worden uitgekleed door ‘marktpartijen’. Dit is dus niet Kafka, want juist heel transparant en navolgbaar. Dit is beleid tegen oplichting.

  5. En zo zorgt de overheid ervoor dat nza-ambtenaren weer wat werk hebben en of houden. Niet belangrijk voor de overheid is de nooit omschreven kwaliteit van de tandheelkundige behandelingen, maar de betrouwbaarheid en kwaliteit van de tandarts wordt gemeten via zijn prijslijst en website en ten overvloede ook nog een schriftelijke prijsopgave, die ook nog een mondelinge toelichting vereist, waarna een schriftelijke begripsverklaring van de patient hopelijk tot de nodige juridische behandelingsbevoegdheid leidt.Wanneer wordt Nederland omgedoopt in Regeltjesland ??Als de overheid al werkt dan is het vooral tegen-, ter nagedachtenis aan KAFKA,zijn heimelijk aanbeden patroonheilige.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.