Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa wil FB nieuw leven inblazen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert minister Klink om de functiegerichte bekostiging nieuw leven in te blazen. Ook Klinks strakke fasering bij de invoering van maatstafconcurrentie is volgens de NZa niet opportuun.

Een en ander blijkt uit een toelichting van de NZa op het eerdere advies om de invoering van maatstafconcurrentie uit te stellen. Volgens de NZa is invoering per 1 januari 2009 niet haalbaar. Als reden voert de NZa aan dat de stabiliteit van het dbc-systeem en de kwaliteit van de data onvoldoende is.

Herinvoering

In de toelichting reikt de NZa de minister twee alternatieven aan. De voorkeursvariant van de NZa gaat uit van de invoering van een maatstafsegment bij gelijktijdige herinvoering van de functionele bekostiging. Alleen stabiele dbc’s zouden een plek moeten krijgen in het maatstafsegment. Dit zijn dbc’s waarvan de prijs weinig afwijkt van het landelijk gemiddelde. De problematische dbc’s –volgens de NZa zeker een kwart van de medische productie- zouden voorlopig nog een plek moeten houden binnen het FB-systeem. De door Klink gedachte fasering voor de invoering van maatstafconcurrentie (maatstafconcurrentie voor een kwart van de productie in het eerste jaar, vijftig procent in het tweede, driekwart in het derde) kan in dit geval achterwege blijven. Dbc’s worden niet volgens de klok maar naar bevind van zaken overgeheveld naar het maatstafsegment.

Lastige kwestie

Voor het huidige B-segment, de vrij onderhandelbare dbc’s die circa 20 procent van de ziekenhuisproductie, uitmaken, verandert er niets. De NZa voorziet bij deze variant wel “complexe uitvoeringsproblemen”. Het FB-systeem is vanwege de voorgenomen afschaffing al jaren niet onderhouden. De NZa zal daarom nieuwe parameters moeten vaststellen. Met name de toedeling van kapitaallasten aan een van beide segmenten is volgens de NZa een lastige kwestie. Mocht de minister deze oplossing niet willen overnemen, dan rest er volgens de NZa weinig anders dan uitstel van prestatiebekostiging tot 2010. De ziekenhuizen krijgen in deze variant in 2009 gelegenheid om te oefenen met maatstafconcurrentie zonder directe financiële consequenties. Volgens de NZa is het echter “hoogst onzeker” dat uitstel automatisch leidt tot betere data en stabielere dbc’s. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

NZa zet maatstafconcurrentie op de tocht

Ziekenhuizen kunnen reageren op maatstafconcurrentie

Klink wil geen ‘weglek’ in kapitaallastenregime

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.