Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa wil marktwerking beperken met prijsplafond

Op 1 januari 2011 krijgt de ziekenhuiszorg te maken met een nieuw bekostigingsmodel dat bestaat uit drie segmenten. Een groot deel van de zorg komt onder een prijsplafond te vallen. Dat blijkt uit nog vertrouwelijke stukken van de NZa.
NZa wil marktwerking beperken met prijsplafond

Het plan om het vrije prijssegment, het huidige b-segment, verder uit te bouwen naar zeventig procent, lijkt van de baan. In plaats daarvan komt het nieuwe model dat bestaat uit een vrij segment, een vast segment en een gereguleerd segment.

Drie segmenten

Het vrije segment is vergelijkbaar met het huidige b-segment, daarin zijn volume en prijs vrijgelaten. In het vaste segment komt zorg, bijvoorbeeld de traumahelicopter, die wettelijk wordt toegewezen aan ziekenhuizen. Daarnaast bevat het segment gedeeltelijk vaste zorg, waaronder spoedeisende hulp. In het nieuwe gereguleerde segment komt zorg waarvan het volume vrij is maar de prijs aan een maximum is gebonden. Deze tarieven bevatten ook een vergoeding voor kapitaallasten en een norm voor medisch specialisten. Beide componenten worden door de NZa vastgesteld.

Prestatie afhankelijk

Het model doet sterk denken aan het idee van maatstafconcurrentie dat vorig jaar na veel protesten uit de sector van tafel leek te zijn geveegd. Ook daar was voorzien in een prijsplafond, met als doel de prijzen in het vrije segment niet de pan uit te laten rijzen.

Op dit moment bestaat de financiering van ziekenhuizen voor 66 procent uit een vast budget en voor 34 procent uit vrije dbc’s. Het NZa-conceptplan duidt op een tijdelijke vermindering van de vrijheden in het b-segment. De mate waarin een zorgaanbieder volumegroei in het vrije prijssegment mag houden, zal afhankelijk worden van zijn prestaties in het gereguleerde segment. De NZa stelt daarvoor een rekenregel vast.

Drie jaar

De NZa is tegen een ‘big bang’ waarbij het budgetsysteem in de zorg in een keer wordt afgeschaft. De Zorgautoriteit vindt dat het huidige systeem teveel negatieve effecten en perverse prikkels sorteert waardoor een overgangsmodel noodzakelijk is. Zij adviseert de minister dit tijdelijke model op 1 januari 2011 in te voeren, gedurende drie jaar. In die tijd moet het ‘overgangsdeel’ worden afgebouwd van 90 naar respectievelijk 60 of 50 procent.

Geen uitstel DOT

Op 1 januari 2011 wordt de functiegerichte budgettering geheel afgeschaft. De NZa merkt ook op dat uitstel van het project ‘Dbc’s op weg naar transparantie’ tot 2012 of later geen optie is. Het conceptplan ligt ter consultatie voor aan de brancheorganisaties. In november komt de NZa met haar definitieve advies. Op dit moment willen noch de NZa, noch de NVZ reageren op de plannen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

NVZ en Klink ruziën over rechtszaken

NVZ vreest uitstel prestatiebekostiging

Maatstafconcurrentie in de koelkast

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.