Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa wil meer keuzevrijheid in care

Redacteur Zorgvisie
De NZa heeft vastgesteld aan welke regels instellingen zich moeten houden bij een experiment met persoonsvolgende inkoop. Dat experiment gaat volgende jaar van start in Rotterdam en Zuid-Limburg.
Keuzevrijheid-400-Fotolia.jpg

Het experiment, dat in januari van start gaat, moet ervoor zorgen dat cliënten makkelijker kunnen kiezen voor de zorg die aansluit bij hun behoeften. Zorgaanbieders die meedoen, in verpleging en verzorging in Zuid-Limburg en de gehandicaptenzorg in Rotterdam, maken daarom geen volume- en prijsafspraken meer met de Wlz-uitvoerder, meldt de NZa. ‘Onder het experiment mag iedereen die zorg levert en voldoet aan generieke inkoopvoorwaarden de zorg tegen een vast tarief in rekening brengen.’ Dat moet ertoe leiden dat nieuwe aanbieders makkelijker toetreden tot de markt, waardoor de cliënt meer keuze heeft, stelt de zorgautoriteit.

Meer keuzevrijheid
Tijdens het experiment moeten cliënten meer onafhankelijke ondersteuning krijgen zodat zorgaanbieders weten wat hun zorgvragen en –behoeften zijn. Daardoor moet duidelijk worden welke aanbieder het best bij hen past. Maar ook binnen instellingen gaan medewerkers kijken hoe ze hun aanbod het beste kunnen laten aansluiten op de vragen van cliënten. Het experiment maakt onderdeel uit van de punten die staatssecretaris Van Rijn heeft opgesteld voor het programma Waardig leven met zorg.

Dossier ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.