Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa wil NHC stabiel houden

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert het ministerie van VWS om de normatieve huisvestingscomponent (NHC) voor de care jaarlijks met 2,5 procent te indexeren. Dat staat in het advies NHC-onderhoud langdurige zorg.
NZa wil NHC stabiel houden

Zorginstellingen zijn op 1 januari 2012 gestart met de overgang naar een systeem waarbij ze een vergoeding krijgen voor kapitaallasten die afhankelijk is van hun productie. Dat is gebeurd door de introductie van de normatieve huisvestingscomponent (NHC), een vaste vergoeding voor de kosten van bouwen, grond, onderhoud en aflossing van rente. Tot noch toe kregen AWBZ-zorginstellingen de vastgoedkosten volledig vergoed van de overheid. In het overgangsregime, dat zes jaar duurt, krijgen ze een steeds groter deel van de bouwkosten via de NHC en wordt een steeds kleiner deel op de oude manier nagecalculeerd. In 2012 is die verhouding 90/10, in 2013 80/20, et cetera.

NZa: NHC jaarlijks indexeren

Om zorgaanbieders op de lange termijn duidelijkheid te bieden over investeringen in vastgoed, heeft de NZa onderzocht hoe de NHC het beste kan worden onderhouden. De NZa adviseert om de NHC jaarlijks te indexeren met 2,5 procent. In 2017 zal de Zorgautoriteit evalueren of dit afdoende is geweest. (Zorgvisie – Bart Kiers) Foto: ANP/Vincent Jannink

Lees ook:

NHC-tarief brengt huurders in problemen

NZa stelt NHC-norm vast

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.