Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

OLVG betaalt kwart miljoen voor Anita Arts

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) heeft voormalig bestuurder Anita Arts een afkoopsom moeten betalen van 224.000 euro. Dat bevestigt woordvoerster Marieke Postma van het Amsterdamse ziekenhuis aan artsenvakblad Medisch Contact. Arts werkte nog geen tweeënhalf jaar voor het OLVG.
OLVG betaalt kwart miljoen voor Anita Arts

De tot psychologe opgeleide Arts kwam begin 2009 van Prorail naar het OLVG. Bij Prorail zat zij in totaal 20 jaar waarvan vier jaar als bestuurder. Bij haar vertrek kreeg zij 557.000 euro.

Arts kwam bij het OLVG terecht toen het ziekenhuis de raad van bestuur uitbreidde van twee naar drie personen. Vorig jaar juli vertrok zij alweer, omdat het ziekenhuis de top inkromp naar twee bestuurders. ‘Inmiddels zijn veel verbeteringen gerealiseerd, en werkt het gekozen bestuursmodel niet meer optimaal’, liet het OLVG destijds weten aan Medisch Contract.

Kwart miljoen

Waarom een bestuurder die zo kort voor het ziekenhuis werkte toch bijna een kwart miljoen meekreeg, verklaart Postma uit de arbeidsovereenkomst die het ziekenhuis sloot bij haar aantreden. ‘De vertrekregeling is conform de contractuele afspraken.’ (Medisch Contact/Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Flevoziekenhuis

Arts zit inmiddels in de raad van bestuur van het Flevoziekenhuis. Zij doet dat samen met Co’tje Admiraal en voorzitter Jeltje Schraverus. De versterking van de raad van bestuur vloeit voort uit de nieuwe besturingsfilosofie die met ingang van 1 januari 2012 is ingezet.

Lees meer:

Anita Arts nieuwe bestuurder OLVG

OLVG en Lucas Andreas willen fuseren

9 REACTIES

 1. Schandalig dat in deze tijd nog zulke grote ontslagvergoedingen worden betaald. Moeten de werknemers daarvan de dupe zijn. Als werknemers in de WW komen, dan krijgen amper 3 jaar en dan nog niet eens 100% Stop die bedragen in de pensioenfondsen. Dan wordt het tenminste eerlijk verdeeld.

 2. Lees alle reacties
 3. @Peter de Wit: helemaal gelijk.
  De OR moet haar instemmingsrecht en inzage in opdracht, doel en salaris (niet meer dan CAO) en contractvoorwaarden van de nieuwe bestuurder opeisen. Ook kan de OR dit via een initiatiefvoorstel regelen conform de WOR. Belachelijk dat de leden van de RvT het salaris niet transparant laat met de bestuurder zonder inspraak van de medezeggenschap. De OR dient hier een voortrekkersrol in te nemen. Overigens is een hoog salaris geen garantie voor de juiste kwaliteit van besturen. Dat heeft de geschiedenis onder zorgbestuuders inmiddels wel bewezen. Dit argument wordt als het hen zo uitkomt door zorgbestuurders zelf gebruikt als je het hebt over het belachelijk niet marktconforme salaris van Vpk. en Verz. Dan wordt er door zorgbestuurders op gewezen dat geld niet de belangrijkste drijfveer zou moeten zijn voor de functie van V&V. Yeah right alsof bestuurders het werk uitvoeren voor een marktconform salaris (lees CAO. V&V Zorgwerkgevers: stop met het in uw eigen voordeel gebruiken van de loyaliteit van uw professionele zorgverleners! Zorgverleners: stop met lijden aan het moeder Theresa en Florence Nightingale syndroom! Kom voor jezelf op. Werkgevers gebruik het ‘graai’geld voor de directe zorg en STOP MET GRAAIEN ZORGBESTUURDERS!

 4. Stom antwoord; door ‘contractuele verplichtingen’. Wie stelt zo’n contract op? RvT, RvB (in oude termen: directie en bestuur?). Wie zitten dan daar in dat men zo sinterklaas speelt (oudere pvda-ers?). En heeft de OR geen instemmingrecht en hoort deze niet verplicht geraadpleegd te worden? Of heeft die zitten slapen of kregen ze voor toestemming een avondje Yab-Yum? De or vind ik nog het belangrijkste orgaan van de medewerkers om dit soort schandalige zaken te voorkomen. Gewoon 1 maand voor elk gewerkt jaar, straks wordt het voor elke loonslaaf minder en voor dit soort lieden en ook gewone goede bestuurders zou het ook behoren te gelden (ga anders maar in het bedrijfsleven werken). OR kom op (en reageer op mijn bericht).

 5. Helemaal eens met Kees. In contracten zou voorwaarde moeten staan voor ontslagvergoeding: (gedeeltelijk) terugbetalen bij nieuwe positie binnen bepaalde tijd. Dit is profiteren in een sector waar dit niet kan/past. Ik heb Anita Arts op haar verzoek destijds (mede) ingewijd in de geheimen van de financiering van de gezondheidszorg. Op mjn verzoeken voor advies/ondersteuning toen zij gesetteld was bij OLVG werd vervolgens niet gereageerd….

 6. In de afgelopen jaren worden we constant geconfronteerd met verregaande bezuiningingsmaatregelen waarbij uitstekende collega’s in bepaalde tijd contracten werden weggestuurd en zelfs de de stofkam-methode door kleine extraatjes werd gehaald. Het is dan toch wrang te vernemen dat er een bestuurder wordt binnengehaald die in de afgelopen 3 jaar 2x “genoodzaakt was om te vertrekken” met een gevulde dokterstas (3/4 miljoen euro) en hier met open armen is ontvangen voor minstens 200K plus alvast een reservering van een kwart miljoen (’t is maar een contractuele verplichting) bij een mogelijk spoedig vertrek. ;-(
  De Jeanne D’arc mentaliteit kan ik niet meer herkennen in tegenstelling tot de graaimaarraakmentaliteit. Jammer. De zorg is verziekt.

 7. Belachelijk dat, als bekend wordt dat zulke bedragen betaald worden, men verwijst naar het gesloten contract. Kennelijk rechtvaardigt zo’n contract dat je zulke bedragen betaalt en kennelijk wil er niemand bij jouw bedrijf komen werken als je niet zulke bedragen afspreekt. Een respectabel bedrijf sluit niet zulke contracten af!!

 8. Ik vindt het schandalig dat Prorail haar gedumpt heeft en zo’n lage grabbel hebben meegegeven. Iemand die zich ruim 20 jaar voor een bedrijf als Prorail heeft ingezet ( voor de volle 100%) hoort bij ontslag toch tenminste een bedrag van 6 nullen. Het laat het falen van Prorail zien, dat ze een TOP-talent als Mevr.Arts hebben laten gaan. Ik hoop dat Mevr.Arts bij haar nieuwe functie meer plezier en vooral respect en aanzien krijgt dan bij Prorail en het OLGV het geval was. Een bedrijf mag God dankbaar zijn als ze zo’n super-talent voor hun wil werken voor zo’n schamel loontje.Mensen bedenk dat topfunctionarissen in Nederland een zeldzaamheid is. Mevr.Arts hoort zeker in die top te zitten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.