Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OM eist celstraffen na dood kankerpatiënt

Redactie Zorgvisie
Twee alternatieve genezers zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij een kankerpatiënt uit Heemstede. De vrouw overleed in 2011 op 52-jarige leeftijd aan uitgezaaide borstkanker.
OM eist celstraffen na dood kankerpatiënt

Tegen orthomoleculair basisarts Peter J. uit Heemstede eiste de officier van justitie vandaag drie jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk en een beroepsverbod van tien jaar. Natuurgenezeres Marthe B. (71) uit Amsterdam hoorde twee jaar cel eisen, waarvan acht maanden voorwaardelijk en een beroepsverbod van tien jaar.

Regulier zorg onthouden

‘Zij raadden haar af naar het ziekenhuis te gaan en hebben haar goede reguliere zorg onthouden. Ze heeft onnodig zeer ernstig geleden, terwijl ze had kunnen genezen’, zei de aanklager voor de rechtbank in Haarlem. De verdachten vertelden de vrouw dat ze een borstontsteking had door de ziekte van Lyme. De twee behandelden haar van 2007 tot haar overlijden in 2011.

Verwijten

Justitie verwijt de verdachten dat ze de vrouw jarenlang verkeerd voorlichtten en de kans op uitzaaiing voor lief namen. ‘Zelfs toen duidelijk was dat haar borst ernstig door kanker was aangetast en ze veel pijn had, hielden ze haar weg uit het ziekenhuis’, benadrukte de officier. ‘De straling daar wordt je dood’, vertelde Marthe B. aan de vrouw. Basisarts J. werd een huisvriend en later inwonend mantelzorger van de patiënte. De man gaf een behandeling met acupunctuur en korreltjes. ‘De maatschappij moet worden beschermd tegen deze vorm van kwakzalverij’, constateerde de aanklager. ‘Juist van een arts mag een grote verantwoordelijkheid worden verwacht. Hij zag haar dagelijks achteruitgaan en gaf haar geen effectieve pijnbestrijding in haar laatste levensfase.’ De vrouw had een groot vertrouwen in haar huisvriend, omdat hij arts was.

Angst voor behandeling

De Heemsteedse is volgens het OM bang gemaakt voor een gewone behandeling, terwijl ze daar wel voor openstond. Vlak voor haar overlijden werd ze opgenomen in het ziekenhuis en liet ze na uitleg van een arts alsnog een röntgenfoto maken. Dat is volgens de officier een belangrijk verschil met de zaak van actrice Sylvia Millecam. Zij overleed in 2001 aan uitgezaaide borstkanker en koos bewust voor een alternatieve behandeling.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.