Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OM eist zes jaar tegen neuroloog Jansen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 6 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen voormalig neuroloog Ernst Jansen. Het OM wil Jansen bovendien vóór de uitspraak februari volgend jaar laten vastzetten, omdat justitie bang is dat hij de benen neemt. Jansen woont momenteel in Duitsland, zijn postadres is een pension daar.
OM eist zes jaar tegen neuroloog Jansen
Foto: ANP - Bas Czerwinski

De voormalig neuroloog wordt verdacht van onder meer het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, met verregaande gevolgen voor zijn patiënten. Meestal ging het om de diagnose alzheimer en liet Jansen de patiënten het zware medicijn Exelon slikken. Zij liepen daar soms blijvende schade door op. ‘Als de diagnoses van Jansen klopten, hadden de voormalige patiënten niet meer geleefd’, zei de aanklager, wijzend op de slachtoffers die in levende lijve in de rechtszaal aanwezig waren. Ook diefstal van receptenblokken, valsheid in geschrifte en verduistering van 88.000 euro vindt het OM bewezen.

Zelfmoord

Een patiënte pleegde zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek met de ex-neuroloog. Volgens het OM is bewezen dat haar zelfmoord direct verband houdt met de behandeling.

Straf

De aanklager spreekt van een enorme impact op de samenleving door het handelen van de ex-neuroloog. ‘Hij heeft zelfs een eigen Wikipediapagina.’ Er is volgens haar door deze zaak meer aandacht voor slecht functionerende artsen en dokters die hun heil in het buitenland zoeken. De zaak tegen de 68-jarige Jansen wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd. Op de beschuldigingen staat een maximale straf van 12 jaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.