Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

OM legt boetes op aan VUmc en Eyeworks

Het medisch centrum VUmc en productiebedrijf Eyeworks hebben een transactie geaccepteerd van respectievelijk 30.000 en 20.000 euro. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam.
OM legt boetes op aan VUmc en Eyeworks

Het OM ziet de transacties als een passende straf omdat beide organisaties onder meer volledige medewerking hebben verleend aan het strafrechtelijk onderzoek en veel media-aandacht te verduren hebben gekregen. Daarnaast heeft het VUmc een intern onderzoek ingesteld, de resultaten ervan gepubliceerd en verbeterpunten geformuleerd om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen.

Medisch beroepsgeheim
De transactie voor het VUmc valt hoger uit dan die voor Eyeworks omdat het OM het ziekenhuis de opzettelijke schending van het medisch geheim zwaarder aanrekent. Bij de hoogte van het bedrag heeft het OM mede rekening gehouden met het belang van de gezondheidszorg, omdat de hoogte van de boete immers niet ten koste mag gaan van de patiëntenzorg.

Schadevergoeding
Als voorwaarde voor de transactie heeft het OM gesteld dat de zeven patiënten die aangifte hebben gedaan een schadevergoeding krijgen van het VUmc en Eyeworks. Ook is als voorwaarde voor het transactievoorstel het uitbrengen van een persbericht van het OM gesteld. De beelden die van de aangevers zijn gemaakt, zijn nooit uitgezonden. Alle beelden zijn vernietigd. In dit onderzoek heeft het OM Amsterdam samengewerkt met het Expertisecentrum Medische Zaken (EMZ) van het OM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Reality
Het OM heeft acht aangiftes onderzocht met betrekking tot het realityprogramma ’24 uur tussen leven en dood’ dat inmiddels is gestopt. In het kader van het programma werden zorgverleners op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het VUmc gevolgd door camera’s van het productiebedrijf Eyeworks.

4 REACTIES

  1. ook slap dat de boete niet te hoog mag zijn omdat het van het budget van de patientenzorg af gaat… is dit nou hoe slecht functionerende ziekenhuizen worden beloond? mooie markt werking… oplichters zijn het met zijn allen: OM, VUmc en Eyeworks.

  2. Lees alle reacties
  3. Een duidelijke deal en klassenjustitie. Zo gaat dat tussen grote vrienden: hoewel hier duidelijk sprake is van bewust handelen en strafbare feiten door Elmer Mulder destijds voorzitter van de Raad van Bestuur en door Jaap Bonjer hoofd van de afdeling SEH gaan zij vrijuit. Dit is een nieuw voorbeeld dat artsen en ziekenhuisbestuurders boven de wet staan en NL geen rechtsstaat is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.