Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Ombudsman start onderzoek naar IGZ

Mark van Dorresteijn
De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer stelt een 'gedegen onderzoek' in naar het functioneren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Hij heeft dat zaterdag gezegd tijdens een uitzending van het radioprogramma Argos.
Ombudsman start onderzoek naar IGZ

Reden voor het onderzoek is een mislukte darmoperatie in 2007 in het UMC Groningen. Een baby raakte daarbij zwaar gehandicapt. In een eerste rapport concludeerde de inspectie dat er tijdens de operatie ernstige fouten waren gemaakt. Later trok de inspectie dit rapport in en presenteerde een heel andere conclusie.

Afspraken

Volgens de ouders heeft de inspecteur die het onderzoek uitvoerde, hun verteld dat er afspraken waren gemaakt tussen het ziekenhuis en de inspectie. Die afspraken zouden hebben ingehouden dat de specialist die betrokken was bij de operatie niet voor de tuchtrechter hoefde te verschijnen. De inspecteur van de IGZ heeft inmiddels zijn werk neergelegd. De Nationale Ombudsman stelt dat de inspectie heel veel uit te leggen heeft. Ook kondigde hij onderzoek aan naar de gang van zaken in het ziekenhuis rondom de behandeling van de baby.

Reactie IGZ

Een woordvoerder van de inspectie stelt in een reactie op de uitzending dat de inspecteur die het eerste rapport heeft opgesteld zijn werk niet goed heeft gedaan. “Hij heeft stoere dingen geroepen die onvoldoende onderbouwd waren.” Daarom is volgens de woordvoerder het rapport ingetrokken en vlak daarna een tweede gepresenteerd met een heel andere inhoud. De inspectie ontkent dat er afspraken zijn gemaakt tussen de inspectie en het ziekenhuis dat de anesthesioloog niet voor de tuchtrechter zou hoeven te verschijnen. De inspectie laat tot slot weten dat zij betreurt dat het onderzoek naar de zaak zo lang heeft geduurd. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Ombudsman: IGZ zaait onnodig onrust

Ombudsman onderzoekt IGZ

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. @Gonny: excuse me? Get alive Gonny. Goed werk bij Cordaan en Osira? Hoe lang moest het duren voordat werknemers anoniem hun klacht konden melden bij IGZ. Was dat niet meer dan bijna 2 jaar nadat klachten rondgonsden en de media de druk door de publieke opinie heeft op moeten voeren bij IGZ. En waar rook is is vuur. In die tussentijd is er menselijk leed aangericht voor zowel de zorgverleners als de kwetsbare zorgontvangers!
    Wat mij betreft zijn dit al lang geen incidenten meer en kun je je afvragen of het nog langer wenselijk is dat werknemers voor IGZ het eigen vlees moeten keuren.

  3. Ik vind het allemaal wat zwaar aangezet. Er zullen best fouten gemaakt worden, maar het blijven toch echt incidenten. Over het algemeen doet de inspectie goed werk! Kik maar eens in Asmterdam bij Cordaan en Osira. Daar hebben ze goed ingegrepen en houden ze de vinger voldoende aan de pols. Krijg goede informatie van ze en ben erg tevreden over hoe ze te werk gaan.

  4. Deze organisatie is meer dan zorgelijk en geeft naar de burger een volledig verkeerd beeld welke belangen ze behartigen en dat is niet die van de burger als deze in conflict raken met de beroepsgroep waaruit deze IGZ ontstaat. Het bedekken en in de doofpot doen brengen van zorgelijke problematiek is een verwijtbaarheid van deze organisatie die door hun toedoen heeft kunnen plaatsvinden naar heel veel slachtoffers en nabestaanden. Ze zijn op de hoogte geweest van enorm veel schade gedragingen van collega’s en hebben hierin bewust gehandeld ten nadelen van de slachtoffers.Hierdoor zijn ze medeverantwoordelijk voor deze vermijdbare schade. We spreken binnen iedere discipline over duizenden gevallen. We weten ook welke personen die er hebben gewerkt en nog steeds werken die hier actief hebben meegedaan. Ook weten we toch welke onderhandse deals zijn gemaakt met deze toppers met de functies die ze daarna zijn gaan bekleden. Een goed voorbeeld is onze topper prof. dr. mr. Herre Kingma, de god van de Inspectie! Ook mijn zoontje Dimitri is slachtoffer van deze schadeveroorzakers. Handje klap met de veroorzakers van de schade. Kost wat maar dan heb je wat. Maar de waarheid komt altijd boven en er is geen enkele wetgever die je kan beschermen tegen dit soort gedragingen. Weet u wat u gedaan heeft de afgelopen jaren. Duizenden weerloze burgers zijn ieder vermijdbaar overleden en hiervan zijn heel veel kinderen bij zoals Dimitri mijn zoontje. Jaar in jaar uit in elke discipline. U bent iets wat voor een tribunaal thuishoort met uw gedragingen en die van uw collega’s. Want jullie weten er alles van af en hebben als doel om het te bedekken en de doofpot in te krijgen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.