Het idee komt voort uit een stortvloed aan meldingen over misstanden in de zorg bij het MAX-programma Tijd voor Meldpunt. Het programma vroeg om misstanden te melden over verpleeghuizen. ‘Tijdens de piek belden er 4500 mensen tegelijk’, vertelt Slagter. ‘We gaan proberen een verpleeghuis te beginnen met mensen die nu al in de zorg werken. We gaan dat niet extra aankleden, maar doen dat van het geld dat de overheid ervoor geeft. Stichting MAX Maakt Mogelijk heeft in het buitenland meerdere tehuizen opgezet en ik had nooit gedacht dat het in Nederland nodig zou zijn, maar we zijn nu op het punt beland dat het anders moet. We willen laten zien dat we met hetzelfde geld betere zorg kunnen verlenen.’
Meldpunt
Slagter vertelt dat het meldpunt op 12 november al meer dan 1000 telefoontjes en e-mails in behandeling heeft kunnen nemen. 71 procent van de meldingen gaat over het personeelstekort, 16 procent over ongekwalificeerd personeel. Overige meldingen gaan bijvoorbeeld over medicatie en bewoners waarvan het incontinentiemateriaal niet wordt gewisseld. 30 procent van de meldingen komt van verzorgenden en verpleegkundigen. Slagter geeft in het televisie-programma Pauw verdere uitleg daar spreken ook familie van verpleeghuisbewoners en verpleegkundigen over de misstanden in de zorg.
2015
De komende maanden onderzoekt Stichting MAX Maakt Mogelijk, die projecten realiseert ter verbetering van het welzijn van ouderen, wat nodig is om een eigen verpleeghuis op te zetten. De Stichting zal met verschillende partijen gaan praten. Er zal voornamelijk gesproken worden met mensen die zelf werkzaam zijn in de ouderenzorg; dat zal de basis zijn van het plan. In maart 2015 zal meer duidelijk zijn.