Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onafhankelijk onderzoek naar IJsselmeerziekenhuizen

Een onafhankelijke deskundige moet toekomstscenario’s voor de IJsselmeerziekenhuizen in kaart gaan brengen.
Onafhankelijk onderzoek naar IJsselmeerziekenhuizen

Dat is maandag besloten na overleg op het ministerie van VWS.

IJsselmeerziekenhuizen

Bij het overleg waren alle belanghebbende partijen betrokken: het ministerie van VWS, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, verzekeraars, de burgermeesters van Lelystad en Emmeloord, de provincie Flevoland, interim-bestuurder Norbert Hoefsmit van de IJsselmeerziekenhuizen en twee leden van de raad van toezicht. Volgens een woordvoerder van het ministerie bestond er brede consensus over het voornemen iemand aan te stellen die toekomstscenario’s in kaart brengt zonder gebonden te zijn aan de belangen van de betrokken partijen.

De onafhankelijke deskundige moet binnen twee weken klaar zijn met zijn opdracht. Wie de deskundige wordt, is nog niet bekend.

Operatiekamers

Vorige week ontstond er een conflict over het besluit van Hoefsmit om twee tijdelijke operatiekamers in Lelystad te plaatsen. Het ministerie van VWS en de IGZ waren hierover vooraf niet ingelicht, terwijl dit wel was afgesproken. Minister Klink zei dat het ministerie niet zou meebetalen aan de operatiekamers.

De tijdelijke operatiekamers kunnen pas in gebruik worden genomen als de Inspectie daarvoor toestemming geeft, benadrukt een IGZ-woordvoerder. “De kans daarop is niet groot, want de sluiting van de vaste operatiekamers kwam niet alleen doordat deze niet steriel waren, maar ook door de cultuur in het ziekenhuis. Ook de zorg in het voor- en natraject moet veiliger, zodat de kwaliteit is gegarandeerd.”

Toekomstscenario’s

Er lopen al verschillende onderzoeken naar de toekomst van het ziekenhuis. Accountantskantoor KPMG onderzoekt het onverwachte verlies van zeven miljoen euro in opdracht van de provincie en gemeenten. Ook de NZa brengt de financiële situatie in kaart. De onafhankelijke deskundige zal deze informatie gebruiken voor het opstellen van toekomstscenario’s.

Faillissement

Achmea onderhandelt woensdag met de IJsselmeerziekenhuizen over een plan de liquiditeit op peil te houden. In eerste instantie had het ziekenhuis vorige week negatief gereageerd op het voorstel van Achmea, aldus Olivier Gerrits, manager zorginkooop. Waarom wil hij niet zeggen. Ook het ziekenhuis geeft geen commentaar. Achmea houdt rekening met alle toekomstscenario’s, inclusief een faillissement. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Toch noodoperatiekamers voor IJsselmeerziekenhuizen

IJsselmeerziekenhuizen wellicht verkocht

Voortbestaan IJsselmeerziekenhuizen onzeker

Patiënten IJsselmeer naar omliggende ziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.