Onbekend maakt algoritmes in de zorg onbemind

Het vertrouwen in algoritmes die in de zorg worden gebruikt is laag, omdat de meeste mensen niet eens precies weten wat dat zijn. Meer begrip van het onderwerp is nodig, maar ook toezicht door de juiste instanties kan helpen om het vertrouwen in de technologie te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau KPMG.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Marcus
Foto: iStock

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI), algoritmes en de voorspellende modellen die daaruit voorkomen, worden al toegepast in de zorg. In de komende jaren zal dat steeds meer gebeuren, zo schetste KPMG al in een eerder onderzoek. AI versnelt nu bijvoorbeeld al de voorspelling van het risico op kanker en de chatbot die psychotherapie en psycho-educatie kan bieden wordt ook al ingezet. De gemiddelde Nederlander heeft van algoritmes echter nog weinig kaas gegeten en dat doet het vertrouwen in de technologie geen goed, constateert KPMG in een onderzoek naar de bekendheid van algoritmes onder Nederlandse burgers en het vertrouwen dat zij

0
393

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.