Onbekend maakt onbemind; waarom arts maatschappij en gezondheid beter verdient

Geneeskundestudenten zijn niet goed bekend met het specialisme Arts Maatschappij + Gezondheid. Mede daardoor blijft de instroom in de opleiding structureel en significant achter bij de benodigde capaciteit. Volgens de Koepel Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG) maakt de coronacrisis eens te meer duidelijk hoe belangrijk het specialisme is.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: BraunS/Getty Images/iStock

‘Artsen maatschappij en gezondheid zijn onmisbaar met hun brede blik’, zegt directeur Hugo Backx van GGD GHOR Nederland. ‘Ze zijn de dragers van de publieke gezondheid, kijken vooruit en voorkomen dat mensen ziek worden. Momenteel kunnen we zien hoe belangrijk die arts is bij het aanpakken van het coronavirus. Gemeenten en GGD’en kunnen niet zonder deze specialisten.’

Onbekend

Uit een peiling van de Koepel Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG), uitgevoerd door iresearch, blijkt niettemin dat het specialisme nog altijd relatief onbekend is bij de deelnemende geneeskundestudenten. Tijdens de opleiding tot basisarts zijn met name de curatieve en klinische specialismen goed in beeld bij de respondenten. Een medische vervolgopleiding tot huisarts of medisch specialist in een ziekenhuis ligt dan ook vaak voor de hand. De minder bekende medische vervolgopleidingen zijn onvoldoende zichtbaar. Het merendeel van de studenten vindt dat er onvoldoende aandacht is voor deze medische vervolgopleidingen.

360 graden

Om die zichtbaarheid te vergroten start KAMG de campagne ‘Arts Maatschappij + Gezondheid: 360 graden geneeskunde’. ‘De arts maatschappij plus gezondheid is een medisch specialist met een eigen blik’, licht directeur Carla Derijck van KAMG de campagne toe. ‘Iemand die verder kijkt, niet in hokjes denkt en óók graag buiten de spreekkamer behandelt. Daarom noemen we dat 360 graden geneeskunde. We willen dit boeiende specialisme goed voor het voetlicht brengen bij de geneeskundestudenten.’

Brede opleiding

Een mogelijk pluspunt is de vernieuwde opzet van de opleiding. Waar deze tot voor kort bestond uit verschillende profielen, zoals jeugdgezondheidszorg, infectieziektebestrijding, medische milieukunde en forensische geneeskunde, komt er op korte termijn een brede geïntegreerde vierjarige specialistenopleiding. Deze ontwikkeling sluit aan bij de voorkeur van geneeskundestudenten. Vijfenzestig procent heeft voorkeur voor een integrale opleiding.

Arts Maatschappij + Gezondheid is een brede specialistenopleiding voor alle artsen in de preventieve en publieke gezondheidszorg. Deze artsen signaleren belangrijke risico’s en uitdagingen in relatie tot gezondheid en volksgezondheid. Risico’s en uitdagingen die een gezamenlijke, brede maatschappelijk benadering en aanpak vragen, zoals nu de coronacrisis.

Samen managen we de coronacrisis! Wij schrijven over de uitdagingen en oplossingen van zorgorganisaties zodat u op de hoogte blijft en ervan kan leren. Onze corona-gerelateerde artikelen zijn daarom de komende periode gratis beschikbaar. Schrijf u in voor de Zorgvisie nieuwsbrief om elke dag de nieuwste artikelen in uw inbox te ontvangen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.