Mensen met een beperking krijgen onder de begroting van Rutte-1 minder zicht op werk, scholing en dagactiviteiten. Dat zeggen directeur Ad Poppelaars van cliëntenorganisatie CG-Raad en directeur Jo Terlouw van belangenbehartiger KansPlus deze maand in Zorgvisie. De cliëntenorganisaties vrezen dat maatregelen vanuit verschillende ministeries leiden tot een uitzichtloze positie voor mensen met fysieke of mentale beperkingen.
Expertise
Gemeenten blijken vooral de expertise van gehandicaptenzorginstellingen aan te spreken om te voorkomen dat burgers tussen de wal en het schip vallen. Directeur Ageeth Ouwehand van zorgorganisatie Steinmetz | De Compaan legt in het artikel uit hoe haar organisatie probeert om toch begeleiding, ondersteuning en integratie overeind te houden.
Versplintering
Door samenwerking met gemeenten, het UWV en andere zorginstellingen lukt dat met moeite. Ondanks de proactieve aanpak van Steinmetz | De Compaan vreest Ouwehand de versplintering van het zorgaanbod onder de Wmo. “Gemeenten zullen met elkaar moeten samenwerken om afspraken te maken over onder meer de financiering.”
Cliënt centraal
De belangenorganisaties hebben niet het vertrouwen dat zorginstellingen samen met gemeenten de kastanjes uit het vuur zullen halen. Terlouw zegt dat instellingen het vergroten van het marktaandeel centraal hebben staan en niet de cliënt. “Samenwerkingsprojecten van zorginstellingen met gemeenten en andere instanties als woningbouwcoöperaties en verzekeraars klinken mooi. Zo worden activiteiten gered. Maar het effect van dit soort activiteiten is ook dat besluitvorming heel ver weg komt te staan van de cliënt. Terwijl de belofte van de Wmo juist is dat de cliënt centraal zou komen te staan. Hier moet een visie op komen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)
Lees ook:
Gemeente houdt dagondersteuning overeind
Kabinetsmaatregelen treffen gehandicapten hard
Greet Prins: ‘Chaos gehandicaptenzorg dreigt’
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
Inderdaad, waar het om gaat is de cliënt en zijn of haar kwaliteit van bestaan. Daar hoort bij een gewaardeerde plek in de samenleving. Ik zie Jo gelukkig ook collega’s die samen met mensen met een beperking, hun netwerk en goedwillende woningbouwcooperaties en gemeenten op en proactieve manier de handschoen oppakken. Gelukkig weet ik dat jouw visie strookt met het VN Verdrag van de Rechten van mensen met een beperking. Erbij mogen horen en meedoen is een van de sleutelwoorden. De Federatie van Ouderverenigingen heeft destijds in de persoon van P. de Graaf meegewerkt aan de totstandkoming van het Verdrag op een bijeenkomst in New York. Nederland moet overigens nog ratificeren. Het zou fijn zijn als de ouderverenigingen een signaal zouden afgeven richting overheid dat hier een sleutel ligt. Dat ze haast moeten maken met de ondertekening. Met het Verdrag hebben we de visie en kunnen we na ratificatie samen met mensen met een handicap actieplannen maken. Gericht op de kwaliteit van bestaan van mensen met een beperking en de samenleving. Wat dat gaat hand in hand. En met Jo Terlouw wil ik het belang onderstrepen van wat de Amerikaanse Independent Living beweging zo mooi verwoord: ‘ Noting about us without us’.
Hans Kröber , bestuurder Pameijer en voorzitter van de Coalitie voor Inclusie.