Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ondersteuningsplan schiet haar doel voorbij’

Het ondersteuningsplan dat voor iedere cliënt met een verstandelijke beperking opgemaakt moet worden is een te ingewikkelde verplichting. Dat zegt projectleider Marlolein Herps van Vilans in het juninummer van het vakblad voor de gehandicaptenzorg, Markant.
‘Ondersteuningsplan schiet haar doel voorbij’

Het zorgkantoor vraagt in het ondersteuningsplan te veel van cliënt en begeleider. Het plan wordt steeds omvangrijker en de zorgkantoren, het CIZ de inspectie en certificatiebureaus stellen er allemaal aparte voorwaarden aan.

Verwijzen

Marjolein Herps werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe ‘Handreiking Ondersteuningsplannen’ voor de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Zij zegt in de Markant van juni: ‘We moeten terug naar de basis: het ondersteuningsplan als afspraak tussen twee partijen, cliënt en zorgaanbieder. Ik vraag me wel eens af of je het ondersteuningsplan ook voor al die zwaarwegende organisatorische belangen moet willen gebruiken. Nu zitten bijvoorbeeld vaak de hele levensgeschiedenis en alle klinische en diagnostische informatie in het plan. Dat zijn belangrijke gegevens die beschikbaar moeten zijn, maar ze hoeven niet in het ondersteuningsplan. Je kunt er ook naar verwijzen.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Minder cliënten in de gehandicaptenzorg

Meer aandacht voor werk gehandicapte

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.