Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Onderzoek kosteneffectiviteit complexe GGZ

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De Erasmus Universiteit doet onderzoek naar de kosteneffectiviteit en de opbrengsten van de behandeling van complexe eetstoornissen en ingewikkelde persoonlijkheidsstoornissen. Medio 2014 moet het onderzoek zijn afgerond.
Onderzoek kosteneffectiviteit complexe GGZ
Foto: ANP Koen Suyk

‘Voor de GGZ is het belangrijk om de meerwaarde van interventies aan te tonen. Dat is in deze sector veel moeilijker dan bijvoorbeeld op het gebied van cardiologie. De GGZ is daarom een gemakkelijk doelwit voor ingrepen door de overheid,’aldus gezondheidseconoom Werner Brouwer,voorzitter van het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG). Het aan iBMG verbonden iMTA (Institute for Medical Technology Assessment) voert de studie uit in opdracht van de Stichting Topklinische GGz.Top GGZ
Brouwer heeft donderdag de eerste fase van het onderzoek toegelicht tijdens de uitreiking van drie Top GGz keurmerken. De keurmerken worden uitgereikt aan afdelingen van GGZ-instellingen die zeer gespecialiseerde zorg bieden aan patiënten met ingewikkelde problematiek. Naar schatting 5 procent van de patiënten in de GGZ heeft behoefte aan deze zogenoemde derdelijns GGZ. Aan het keurmerk zijn strikte beoordelingscriteria verbonden. De nieuwe afdelingen die het keurmerk hebben ontvangen zijn het centrum voor Angststoornissen Overwaal van Pro Persona, het Expertisecentrum Dwang, Angst en Tics van De Bascule en het Centrum Bipolaire Stoornissen van Dimence. Inmiddels zijn er 25 TOPGGz afdelingen in Nederland.

2 REACTIES

  1. Dit is een oude truc in het welzijnswerk:jezelf exclusief verklaren en hulpverlening is nl. net rubber je kunt het net zover uitrekken als je wilt, zelfs tot in Marokko door tussen de kamelen met landrovers rond te rijden om semap uit te delen aan vakantievierende marokkanen, die zich ondertussen rot lachen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.