Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onderzoek: meerderheid tegen advies vettax

Een ruime meerderheid van de Nederlanders is tegen de zogeheten vettax, een belasting op vet eten. Dat blijkt uit onderzoek van Porter Novelli en BrainJuicer. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) en het College voor de Zorgverzekeringen (CVZ) adviseren juist voor deze extra belasting.
Onderzoek: meerderheid tegen advies vettax

De onderzoeksbureaus enquêteerden 600 consumenten. 88 Procent van deze groep vindt dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheid. Als er specifiek naar de vettax wordt gevraagd, antwoordt bijna 70 procent dat zij hier tegen zijn. 30 Procent is dus voor de extra belasting op vet eten.

Reclame vet eten

Over het wettelijk beperken van reclame-uitingen voor vet eten zijn de meningen meer verdeeld. Van de ondervraagden is bijna 50 procent voor het beperken van dit soort reclames. 25 Procent is tegen en 27 procent twijfelt over deze maatregel. De cijfers zijn afkomstig van het jaarlijkse onderzoek FoodTracker, gehouden door communicatiebureau Porter Novelli en marktonderzoekbureau BrainJuicer. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Ouderenzorg verliest belastingvrijstelling

CVZ komt met voorstel voor innovatievergoeding

KNMG en V&VN uiten twijfels over RVZ-advies

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Het is een aantrekkelijke gedachte, een vettax. Maar als mensen iets moeten of niet mogen dan gaat het psychologische mechanisme van reactantie, ook wel schijnweerstand werken. Verder als iets schaars wordt of moeilijk te krijgen, vergroot dat de aantrekkingskracht. Ook ons drugsbeleid is hierop gestoeld. Verbieden werkt niet en belasting maar een klein stukje en niet voor de mensen met voldoende geld. Als je vet in de ban wil doen, is dat een proces van lange adem via de opvoeding (beinvloeding)en de voedingsindustrie. Andre Hazes wist dat hij ongezond leefde maar kon het niet laten. De aantrekkelijkheid van het kuiltje met jus. De jus heeft tegenwoordig in restaurants wel de smaak maar niet meer het vetgehalte. Net als volgens Katan de kroket niet meer zo ongezond is. Via de voedingsindustrie en de scholen het hip laten zijn geen vet meer te eten is groter succes te verwachten. Vet tax zou anders met groot gemaak gevolgd kunnen worden door een suikertax, enz. Mijns inziens niet aan te raden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.