Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar geluid in ouderenzorg

Begin dit jaar is een groot onderzoek van start gegaan naar het effect van geluid in kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen. In dit onderzoek worden verschillende maatregelen getoetst waarvan verwacht wordt dat ze een bijdrage leveren aan het welbevinden van kwetsbare ouderen.
Onderzoek naar geluid in ouderenzorg

Akoestiek is een van de onderwerpen die aan bod komen in het  praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek “Bezielende Omgeving in de Ouderenzorg (BEZO)“. Het wordt uitgevoerd door een consortium van zorgorganisaties en kennisinstellingen met Hogeschool Utrecht als penvoerder. Het welbevinden zal gemeten worden aan de hand van (slaap)medicatie, een reductie in valincidenten en rustige nachten. Daarnaast wordt ook gekeken naar het fysieke werkklimaat van de zorgverleners.

Ongewenste reflecties

Bij het onderzoek naar akoestiek zijn onder meer leveranciers van akoestische omgevingen Ecophon en Level Acoustics betrokken. Verschillende internationale onderzoeken keken al naar de invloed van een goede akoestiek in ziekenhuizen. Die toonden onder andere aan dat geluidniveaus direct in verband staan met een verbeterde kwaliteit van zorg. Ook in de ouderenzorg, waar hoge geluidniveaus in combinatie met ongewenste reflecties de spraakverstaanbaarheid drastisch kunnen verslechteren, is het onderwerp van belang.

Participatie

De andere participerende partijen zijn: Hogeschool Utrecht, WoonZorgcentra Haaglanden, Florence, Laurens, Warande, Bartiméus, Stichting Welbevinden en Interieur in Zorginstellingen, Hogeschool Rotterdam, Technische Universiteit Eindhoven, TNO, Level Acoustics, Instituut voor Medisch Service Management.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.