Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar maagchirurg vertraagd

Mark van Dorresteijn
Het strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van maagchirurg Nick R., die werkzaam was bij het Scheper Ziekenhuis in Emmen, is een aantal maanden vertraagd. Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen heeft de slachtoffers en nabestaanden daarvan op de hoogte gebracht. Dat liet een woordvoerder van het OM gisteren weten.
Onderzoek naar maagchirurg vertraagd

De chirurg, die maagverkleiningen uitvoerde, werd vorig jaar door het Scheper Ziekenhuis ontslagen toen bleek dat hij bij veel operaties fouten had gemaakt. Daardoor zijn vijf patiënten overleden. Eerder dit jaar verwachtte het OM in december te kunnen bepalen of R. strafbaar heeft gehandeld en kan worden vervolgd.

Afhaken medisch expert

“Het onderzoek is complex en neemt meer tijd in beslag”, meldt het OM. Een van de redenen voor de vertraging is het afhaken van een medisch expert. Die was aangesteld om het handelen van de chirurg te beoordelen. “We moesten op zoek naar nieuwe experts. In november heeft de rechter-commissaris drie nieuwe benoemd”, aldus de woordvoerder.

Aangiftes

Het OM startte het onderzoek eind oktober 2009, nadat de chirurg was ontslagen. Inmiddels is zestien keer aangifte tegen R. gedaan, vijf keer van dood door schuld en elf keer van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Naar verwachting kan het OM medio volgend jaar meer duidelijkheid geven over een eventuele vervolging.

Schadevergoeding

Voor letselschadeadvocaat Bert Heida van de Pals Groep in Emmen, die namens zeventien gedupeerden een schadevergoeding van het Scheper Ziekenhuis claimt, maakt de vertraging niets uit. “Wij richten ons puur op de civiele kant van het verhaal en hebben inmiddels in acht gevallen te horen gekregen dat de verzekeraar van het Scheper Ziekenhuis een schadevergoeding wil betalen. Voor ons zit er dus schot in de zaak.” Volgens de advocaat lopen de gevorderde schadevergoedingen uiteen van tienduizend tot enkele tienduizenden euro’s. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Nieuwe aangiftes maagchirurg Scheper Ziekenhuis

Negen aangiftes tegen omstreden maagchirurg

Scheper ziekenhuis ontslaat maagchirurg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.