Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar mishandeling bij ’s Heeren Loo

Een externe commissie onderzoekt de mishandeling van een 19-jarige licht verstandelijk gehandicapte vrouw op een locatie van zorginstelling ’s Heeren Loo in Ermelo. De vrouw werd volgens berichtgeving in de Volkskrant in mei door een medebewoner ernstig in elkaar geslagen waarna zij acht weken in coma lag.

Hoewel het slachtoffer 24-uursbegeleiding had, kwamen haar begeleiders pas in actie toen de dader de ernstig toegetakelde vrouw al had weggesleept. Toen nog werd niet onmiddellijk een ambulance gebeld, zo meldt de Volkskrant.

Ontevreden

De ouders van het slachtoffer zeggen in de krant al langere tijd ontevreden over de begeleiding die ’s Heeren Loo hun dochter biedt. Zij hebben nu het idee dat de instelling de ware toedracht van de mishandeling geheim tracht te houden en haar verantwoordelijkheid probeert te ontlopen. Jan-Willem Woensdrecht, bestuurssecretaris van de ’s Heeren Loo Zorg Groep, bestrijdt dit. Vanwege het lopende onderzoek, dat door de instelling op poten is gezet, wil hij niet verder op de zaak en mogelijke achtergronden ingaan. Het rapport wordt in augustus verwacht.

Motief

De dader, een 16-jarige autist, wordt in september voor de rechter gebracht. Tot nu toe is niet duidelijk wat hem tot de geweldsuitbarsting bracht, waardoor de vrouw onder meer diverse breuken, een klaplong, een gescheurde lever en hersenletsel opliep.

IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg spreekt van een extreme zaak. Volgens een woordvoerder in de krant komt tussen bewoners van zorginstellingen veel agressie voor, maar zelden leidt dat tot zulk zwaar letsel.

Afwachten

De directie zegt lering te willen trekken uit de bevindingen van de onderzoekscommissie waarin onder anderen een oud-kantonrechter en een gedragswetenschapper zitting hebben. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt met vertrouwen het rapport af te wachten. (De Volkskrant)

Lees ook:

‘Van faillissement naar A-status’

Eindelijk sociaal plan ’s Heeren Loo

’s Heeren Loo onderzoekt medicijngebruik

Website:

’s Heeren Loo

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.