Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar optreden IGZ bij neuroloog MST

Mark van Dorresteijn
Er komt een onderzoek naar het optreden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) rond de omstreden neuroloog Ernst Jansen in het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Minister Klink van VWS zei donderdag in overleg met de Tweede Kamer dat onafhankelijke onderzoekers uit moeten zoeken hoe de IGZ met signalen over misstanden is omgegaan.

De inspectie stelde eerder onvoldoende te hebben gehoord van het bestuur van het ziekenhuis om in te grijpen. Maar de commissie-Lemstra, die de affaire rond de neuroloog onderzocht, vond dat de IGZ wel in actie had kunnen komen, omdat er aanwijzingen waren dat er iets mis was met de neuroloog. Ook de Tweede Kamer zette vraagtekens bij het optreden van de IGZ. “De inspectie heeft sloom gereageerd”, vond CDA-Kamerlid Janneke Schermers.

Ziekenhuis verzweeg falen

De neuroloog in het MST stelde jarenlang tientallen onjuiste diagnoses, schreef verkeerde geneesmiddelen voor en stal voor zichzelf medicijnen uit het ziekenhuis. Begin deze maand oordeelde de commissie-Lemstra al dat het Twentse ziekenhuis het falen van de neuroloog tussen 1992 en 2005 heeft verzwegen.

Vervolgonderzoek ziekenhuis

Minister Klink riep het ziekenhuis op om zelf nog een onderzoek te laten instellen naar de periode na het vertrek van de neuroloog. Dit moet aan het licht brengen waarom het nog zo lang duurde voordat zijn praktijken naar buiten kwamen. Lemstra bekeek alleen de periode tot zijn vertrek. De Tweede Kamer wil nu weten wat er daarna gebeurde, Klink sloot zich daarbij aan.

Nieuwe maatregelen

MST-bestuursvoorzitter Herre Kingma gaf donderdag aan geen bezwaar te hebben tegen een vervolgonderzoek. Tot nu toe heeft het ziekenhuis de voorrang gegeven aan de nazorg voor de patiënten en het achterhalen van alle dossiers van Ernst J.S. De Tweede Kamer drong er ook op aan deze allemaal boven water te krijgen om te voorkomen dat zich de komende tijd gedupeerden blijven melden. Kingma kondigde aan volgende week met nieuwe maatregelen te komen. (ANP)

Lees ook:

‘Omstreden neuroloog vervalste onderzoek’

Medisch Spectrum Twente ‘laakbaar’ over neuroloog

Aangifte tegen neuroloog en Medisch Spectrum Twente

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.