Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoekers pleiten voor tegemoetkoming donoren

Mark van Dorresteijn
Onderzoekers Ingrid Geesink en Chantal Steegers van het Rathenau Instituut pleiten voor een nieuw systeem voor orgaandonatie waarin tegemoetkomingen een centrale rol hebben. Dat doen ze in het boek Nier te koop - baarmoeder te huur, dat vandaag verschijnt.
Onderzoekers pleiten voor tegemoetkoming donoren

De onderzoekers stellen voor dat vrouwen korting krijgen op een ivf-behandeling als ze hun eicellen beschikbaar stellen voor anderen, of dat een orgaandonor zelf een hogere plek krijgt op de wachtlijst. Ze vragen hiermee aandacht voor het grote verschil tussen wet en praktijk in het Nederlandse donatiestelsel. Dat is volgens de schrijvers nu nog te veel gericht op de onbaatzuchtigheid van donoren.

Buitenland

Medisch gezien is er steeds meer mogelijk met donormateriaal, maar wettelijk is er maar weinig toegestaan in Nederland. Daarom reizen veel mensen naar het buitenland voor ingrepen. Dat brengt ongewenste effecten met zich mee, zoals de uitbuiting van nierdonoren en draagmoeders in ontwikkelingslanden en het terugplaatsen van te veel embryo’s, met de nodige medische risico’s, stellen de onderzoekers. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Hengeloos ziekenhuis werft succesvol donoren

Besluit Schippers over orgaandonoren valt slecht

‘Orgaan weghalen voor donor overlijdt’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.