Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Onduidelijk of cliënten Zonnehuizen geld terugkrijgen

Het blijft onduidelijk of cliënten van de failliete stichting Zonnehuizen hun geld terugzien. Dat meldt vaktitel Zorg en Welzijn. Cliënten hadden geld op een rekening van de stichting gestort voor kleding of om te sparen voor grote uitgaven. Staatssecretaris Veldhuijzen schrijft in een brief aan de Tweede Kamer het ‘heel naar’ te vinden, maar dat dit de manier is waarop de faillissementswet werkt.
Onduidelijk of cliënten Zonnehuizen geld terugkrijgen

De bank heeft op het moment van surseance de kredietverlening stopgezet en het saldo opgemaakt van alle rekeningen van Stichting Zonnehuizen, ongeacht waarvoor het bedoeld was of van wie het geld afkomstig was, schrijft Zorg en Welzijn. Cliënten van wie er geld op een van de rekeningen van de stichting staat, kunnen dus daar dus niet meer bij en zijn schuldeiser geworden van Zonnehuizen.

Kleedgeld

Voorlopig is het nog niet duidelijk of en hoeveel geld de cliënten terugkrijgen. De curator heeft de plicht en taak om alle schuldeisers zoveel mogelijk terug te betalen. De staatssecretaris vindt het heel naar voor de betreffende cliënten, maar schrijft ook dat het niet aan haar is om de faillissementswet te veranderen. Wel gaat ze in gesprek met de branche- en cliëntenorganisaties over de vraag hoe dit in de toekomst te voorkomen. “Waar ik aan denk, is bijvoorbeeld dat het voogdij- en kleedgeld van cliënten niet op een rekening van de instelling wordt beheerd, maar op een andere rekening”, aldus Veldhuijzen.

Faillissement

De staatssecretaris is duidelijk over de vraag of de overheid dit faillissement had kunnen of moeten voorkomen. “De zorg voor cliënten moet gewaarborgd worden, maar het voortbestaan van de instelling is echt de verantwoordelijkheid van de raad van bestuur en de raad van toezicht.” Ze spreekt in de brief ook haar waardering uit voor de medewerkers van Zonnehuizen die zich zijn blijven inzetten voor de zorg en de cliënten. “Ik heb daar veel respect en bewondering voor.”

Zonnehuizen

Eind december ging de instelling failliet. Zonnehuizen beheert zes huizen voor volwassenen en 14 kind- en jeugdinstellingen. Hier worden enkele duizenden mensen met een ontwikkelingsstoornis geholpen zich toch te ontplooien op basis van het antroposofische gedachtegoed. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ©ANP Valerie Kuypers )

Lees meer:

Zonnehuizen onder verscherpt toezicht Inspectie

Ontslag voor derde van personeel Zonnehuizen

Laurey: ‘Ex-bestuur Zonnehuizen is aansprakelijk’

Bonden bereiden acties voor bij Zonnehuizen

7 REACTIES

  1. kinderen bij zonnehuizen lopen nu al met slechte kleding rond want dat geld werd op een spaar rekening gezet blijkt nu wel voor hun EIGEN appeltje na de dorst zonnehuis team leiders enz ??
    zo zie je maar dat er niet om wordt gekeken naar de kinderen dat gebeurde al jaren Niet .ook het personeel moet zich zelf een spiegel voor houden.en nu niet ropen masaal das habbe wie nicht gewust.ze stonden met ze allen met de neus er boven op hoe de kinderen met versleten kleding rond liepen bij zonnenhuizen .onderhoud wordt er al niet meer uit gevoert aan de gebouwen waar de kinderen zich in bevinden.
    dus zorg waarborgen is bulshit wat de grote schreeuwers riepen van zonnehuizen.nee toen men aan hun loon kwam was er paniek en dreigde toen met staking .dat noemt men zorg .al de jaren heeft het personeel niet 1 keer op de barikade gestaan voor de kinderen die in zeer slechte gebouwen verbleven ( zie in spectie mei 2011 )personeel stond er bij een keek er na .dat zelfde personeel wordt over genomen en schreeuwt het meest om hun loon. de kinderen staat op de laatste plaats.
    waar is het personeel nu dan van ex zonnehuizen.
    op vakantie of al gevlucht als ratten van een zinkend schip.
    afz .1 van de vele boze ouders

  2. Lees alle reacties
  3. Tja, geld gestolen : ga naar de gevangenis of taakstraf in de vorm van dienstverlening. Dat geldt ook voor de (ex)bestuurders die willens en wetens geld van een ander gestolen hebben voor eigen gebruik (lees bonus). Klaar als een klontje lijkt me en… dit heeft niets met een faillissementswet te maken, als de poetsvrouw geld steelt moet ze ook én terugbetalen én volgt onstlag ZONDER bonus. Die taakstraf kan dan mooi in de eigen stichting worden ingevuld ….

  4. in de maatschappij noemen we dit gewoon diefstal, en degenen die verantwoordelijk hiervoor zijn zullen dit dus gewoon terug moeten betalen, dat staat los van faillisementsregels lijkt me!!ALs een gewone medewerker geld steelt wordt hij/zij ontslagen zonder bonus, lijkt me helder wat hier de (ex)bestuurders staat te doen…teruggeven of gewoon ‘naar de gevangenis of maatschappelijke dienstverlening ( binnen de zonnehuizen dan wel te verstaan).

  5. Lijkt me toch “bezorgde” dat de ex bestuurders hun te veel [niet verdiende] geld nu wel terug zullen storten om de clienten niet de dupe te laten worden. Zo wil je toch niet herinnert worden. Doen ze het niet san zou ik als client of vertegenwoordiger alles in het werk stellen om ze verantwoordelijk te stellen. Het kan en mag niet zo zijn dat de kwetsbaren hier de dupe van worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.