Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ongedierte plaagt ziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Vrij veel ziekenhuizen hebben last van ongedierte, soms zo erg dat operatiekamers gesloten moeten worden. Dat blijkt uit een enquête van RTL Nieuws onder alle ziekenhuizen.
Ongedierte plaagt ziekenhuizen

Twintig ziekenhuizen reageerden. Zij gaven aan in meer of mindere mate last te hebben van ongedierte. Dat varieert van muizen en ratten in de kelder en kakkerlakken in de keuken tot allerlei soorten vliegen in de operatiekamers.

Onhygiënisch

Zeven keer werden er in de afgelopen drie jaar vliegen aangetroffen in operatiekamers, zo blijkt uit de enquête. De OK’s moesten worden gesloten om de vliegen te bestrijden en de operatiekamers te ontsmetten. Eén van de ziekenhuizen waar vliegen voor overlast zorgden, is het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Operationeel directeur Jaap Huizinga: “Als een vlieg op een open wond vliegt, is dat niet hygiënisch. Daardoor krijg je infecties. Dus moet je een operatiekamer sluiten als daar een vlieg binnen is.” Het ziekenhuis zegt de situatie weer onder controle te hebben door extra preventieve maatregelen en hulp van een ongediertebestrijder.

Maatregelen nemen

Nico Vonk, directeur van het Kenniscentrum Dierplagen vindt dat ziekenhuizen meer moeten doen om ongedierte buiten te houden. Hij zegt hierover: “Het beleid is er nog steeds op gericht dat men in actie komt als er al overlast is. Wij hebben liever dat ze maatregelen nemen voordat er sprake is van een probleem, meer preventie dus”. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Operatiekamers Rijnstate vliegvrij

Rijnstate strijdt nog steeds tegen vliegen

Vliegen zorgen voor operatiestop in Ziekenhuis Rijnstate

‘Nog duizenden vliegen in muren van ziekenhuizen’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.