Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online cursus helpt mensen met beperking bij stemmen

Redacteur Zorgvisie
Zoveel mogelijk mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen bij het stemmen. Dat is wat Ipse de Brugger, ProDemos en Stichting Leerzelfonline willen doen met de online cursus ‘hoewerktstemmen.nl’ en speciale ‘Stem jij ook?’-bijeenkomsten.
Stemmen gehandicaptenzorg
foto: Fotolia

De drie partijen willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen met een verstandelijke beperking voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart weten wat de gemeenteraad doet, hoe ze zelf hun stem kunnen bepalen en wat ze moeten doen in een stembureau. Uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens bleek onlangs dat deze doelgroep stemmen vaak te ingewikkeld vindt. Ze hebben moeite het stembiljet te begrijpen en snappen de hele stemprocedure vaak niet, melden de organisaties.

Online cursus stemmen

Op ‘hoewerktstemmen.nl’ vinden cliënten een online module met uitleg over het stemproces, zodat de cliënten al van tevoren weten hoe dit verloopt. Doordat de teksten worden voorgelezen kunnen ook mensen die niet kunnen lezen of schrijven de module gebruiken. Op 8 februari vond de eerste ‘Stem jij ook?’-bijeenkomst plaats. Vanuit dit programma wordt ook een speciale verkiezingskrant gemaakt voor cliënten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.