Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Online Fysio zorgt voor daling zorgkosten

Mark van Dorresteijn
Online fysiotherapie zorgt voor een forse daling van het aantal benodigde behandelingen ten opzichte van reguliere fysiotherapie. Daarbij wordt de kwaliteit van zorg behouden.
Online Fysio zorgt voor daling zorgkosten

Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van een vooronderzoek dat zorgverzekeraar Achmea en H&C Health promotion door de Radboud Universiteit Nijmegen liet uitvoeren als onderdeel van een pilot bij verschillende grote bedrijven.

Online portal

Bij drie Nederlandse bedrijven kregen 133 werknemers met lichamelijke klachten via het HelloFysio online portal oefeningen voor de duur van een jaar. Daarbij werd hen begeleiding in videovorm aangereikt op basis van een persoonlijk behandelplan. Dit tot grote tevredenheid van de grote meerderheid van de deelnemers. Als rapportcijfer kreeg HelloFysio van patiënten gemiddeld een 8,2.

Toekomstperspectief

Rogier van Hoorn, directeur H&C Health Promotion: ‘E-health heeft wat ons betreft de toekomst. Er is efficiency in tijd; je hoeft geen afspraak te maken met een fysiotherapeut onder werktijd. Verder zagen we dat patiënten met gemiddeld vier behandelingen vaak klaar zijn. Dit resulteert tot een afname van kosten tot 44 procent. De uitkomsten zijn voor de Radboud Universiteit in Nijmegen dusdanig interessant gebleken dat ze hebben besloten om een uitgebreidere vervolgstudie te willen doen.’

Achmea onderzoekt of het mogelijk is om e-health toe te passen binnen bedrijven en deze een positie te geven binnen de reguliere Fysiotherapeutische zorg. Samen met Fysiotherapiepraktijken wil Achmea dit verder onderzoeken om dit onderdeel uit te laten maken van zorg voor al haar klanten.

Pilot

De pilot had betrekking op de nieuwe online methode van HelloFysio dat fysiotherapie via internet, webcam en telefoon aanbiedt. Zo is onderzocht of e-health op basis van fysiotherapeutische zorg haalbaar is. Ook is er gekeken wat de effecten zijn op de kwaliteit van zorg en wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van reguliere behandeltrajecten. Belangrijk daarbij was om uit te zoeken in welke mate e-health de zelfredzaamheid van patiënten bevordert.

KNGF

‘Online fysiotherapie is straks niet meer weg te denken uit het zorgproces’, zegt Harry Gosselink, bestuurslid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). ‘Wij denken dat online fysiotherapie zeker een toekomst heeft en van waarde kan zijn voor patiënten en de fysiotherapie. Het kan een goede aanvulling zijn op de reguliere, face-to-face fysiotherapie behandelingen. Het is echter geen blauwdruk: online fysiotherapie is niet voor alle aandoeningen en patiënten een geschikte werkwijze. Of het wel of niet ingezet kan worden, moet dus per patiënt bekeken worden. En er zal eerst meer onderzoek nodig zijn, naar bijvoorbeeld de effectiviteit, om het breder te kunnen inzetten.’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.